Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Angliában az ETA-t tartják a felelősnek

2004.03.13. 15:15
A totális diktatúra új formájának nevezte a nemzetközi terrorizmust szombaton a brit külügyminiszter, miközben brit sajtóértesülések szerint a titkosszolgálat az ETA-t gyanúsítja a madridi merényletek elkövetésével.

Jack Straw külügyminiszter a kormányzó brit Munkáspárt manchesteri tavaszi kongresszusán felszólalva azt mondta: a demokráciáknak már korábban is szembe kellett nézniük veszélyekkel, a 30-as és a 40-es években a totális diktatúra erőinek sikerült is évtizedekre legyőzniük a demokratikus erőket Európa jelentős részén.

Ma a terrorizmus jelenti a legsúlyosabb fenyegetést az alapvető szabadságjogokra. A terrorizmus az új totális diktatúra, amelynek szándékai és módszerei egyetlen célt szolgálnak: mindazoknak az elveknek és értékeknek a megsemmisítését, amelyet a demokráciák magukénak vallanak - mondta a brit külügyminiszter.

Tony Blair miniszterelnök a manchesteri Labour-konferencián azt mondta: a mostani nemzedéknek minden előzőtől eltérő természetű háborút kell megvívnia. Terrorizmus korábban is volt - ennek mind Spanyolország, mind Nagy-Britannia megfizette az árát -, most azonban olyan formája bukkant fel, amely nem ismer határokat - mondta a kormányfő.

A titkosszolgálatok az ETA-t gyanúsítják

A szombati brit lapok továbbra is a 200 emberéletet kioltó madridi merényletsorozat lehetséges tetteseinek kilétét találgatják. A Financial Times szerint Angel Acebes spanyol belügyminiszter brit kollégájával, David Blunkettel konzultálva arra a következtetésre jutott: hamisítvány az az elektronikus levél, amelyet állítólag az al-Kaida terrorhálózat egyik társult szervezete küldött egy londoni arab lapnak, magára vállalva a merénylet elkövetését.

A támadás estéjén az al-Kudsz al-Arabi című újság szerkesztősége bejelentette, hogy az al-Kaidához kötődő Abu Hafsz el-Maszri Brigádoktól kapott üzenetet, amely a merényletet "a keresztes szövetség egyik pillére elleni hadműveletnek" nevezte.

A szombati The Guardian szerint a szakértők fő gondja az, hogy a merénylet elkövetési módja nem azonosítható pontosan sem a spanyol kormány által elsődlegesen gyanúsított ETA baszk szeparatista csoport, sem az al-Kaida eddig megismert módszereivel.

Az európai titkosszolgálatok zöme mégis hajlik az ETA felelősségének feltételezésére. A baszk csoport ugyanis mindig gondosan ügyel arra, hogy emberei el tudjanak menekülni a merényletek helyszínéről - a jelek szerint ez történt Madridban is -, az al-Kaida azonban szinte minden esetben öngyilkos merénylőket alkalmaz, ilyenek jelenlétére viszont semmi sem utalt a spanyol vonatokon - írta szombaton a baloldali brit napilap.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.