Miklós
-7 °C
2 °C

Karácsonyi magyarverések Szerbiában

2005.12.27. 17:22
Újabb magyarellenes támadások történetek Szerbiában. A szerbiai adventista egyház drámai hangú felszólításában követelte a közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitől, hogy védjék meg papjait és hívőit az erőszaktól.

Vallási és nemzeti gyűlöletkeltés miatt őrizetbe vettek egy szerb fiatalt, aki többedmagával karácsonykor bántalmazott két, nála idősebb magyar férfit. A nagybecskereki rendőrség keddi tájékoztatója szerint egy 18 és egy 22 éves szerb fiatal decembert 24-én kora hajnalban az udvarnoki (Banatski Dvori) pravoszláv templom mellett támadta meg és könnyebb testi sérüléseket okozott egy 28 és egy 41 éves magyar férfinak.

A fiatalabbik támadó arra kényszerítette őket, kiabálják azt, hogy "szerb vagyok", és szerbül mondják el a miatyánkot. Az illetőt vallási és nemzeti gyűlöletkeltés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték, társa ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Erőszak a szerb zenéért

Legutóbb, december 6-án egy temerini kávézóban történt magyarellenes incidens, az egyik támadó ellen ugyancsak nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása címén tett bűnvádi feljelentést a rendőrség. Az újvidéki Magyar Szó című napilap kedden is hírt adott egy incidensről, amely ugyancsak karácsonykor történt Tordán: szerb fiatalok randalíroztak egy diszkóban, az angol és magyar zeneszámok helyett szerb nótákat követeltek, majd székekre állva azt skandálták, hogy "Ez itt Szerbia".

A szerbiai adventista egyház kedden drámai hangú felszólításában követelte a szerbiai közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitől, hogy védjék meg papjait és hívőit az erőszaktól, és szavatolják számukra a békés és biztonságos életet. Az egyházi elöljárók emlékeztettek arra, hogy több ízben tájékoztatták a hatóságokat a hívőket és az egyházi szolgálókat ért incidensekről, de a helyzet semmit sem javult, sőt lassan elviselhetetlenné válik.

Az adventisták elleni legsúlyosabb támadás tavaly májusban történt, amikor az újvidéki adventista templomban istentisztelet közben vertek meg két lelkészt (egyikük magyar volt). A keddi felhívásra az adott okot, hogy szentestén ismeretlenek betörtek a bácspalánki adventista templomba.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.