Piroska
-12 °C
-2 °C

Egyesült Államok: mindent a beutazókról

2004.01.13. 06:53
Az amerikai kormányzat személyes adatok alapján megpróbálja osztályozni az Egyesült Államokba repülőgéppel utazó valamennyi személyt, hogy kiszűrje a légi közlekedés biztonságát esetleg veszélyeztető utasokat.
Mark Hatfield, az amerikai Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a tervek szerint a repülőjegy lefoglalásakor kérni fogják az utazni szándékozó nevét, lakcímét, telefonszámát, születési időpontját és utazási célállomását. E személyes adatokat összevetik a bűnügyi nyilvántartási adatokkal és a hírszerzési értesülésekkel - a körözött bűnözők és a feltételezett terroristák nevét tartalmazó listákkal -, majd a három kategória valamelyikébe besorolják az utast.

A zöld kategóriás utasok rutinellenőrzésre, a sárgák pedig szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a határon. A piros kategóriába eső utasok fel sem szállhatnak az Egyesült Államokba induló járatra, őket a rendfenntartó erők képviselői, pontosabban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei fogják várni - közölte Hatfield.

Ha valaki valamilyen hiba vagy félreértés folytán kerül a piros kategóriába, lehetőséget kap ártatlanságának tisztázására. Addig azonban nem utazhat az Egyesült Államokba, és hiba esetén sem kapja vissza a repülőjegy árát az amerikai hatóságoktól.

A légi utasok előzetes számítógépes szűrésének rendszerét (CAAPS II) az amerikai kongresszus döntése alapján dolgozták ki, és a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek után kidolgozott, illetve tervezett biztonsági intézkedések keretébe illeszkedik. A TSA szeretné a rendszert kiterjeszteni a belföldi járatokra is, erről tárgyalások folynak az amerikai légitársaságokkal.

Magánéleti aggodalmak

A magánélet sérthetetlenségét védő emberjogi szervezetek aggodalmaira reagálva Hatfield leszögezte, hogy a személyazonosság ellenőrzését célzó CAAPS II rendszert addig nem vezetik be, amíg a magánélet tiszteletben tartását biztosító rendszabályokat fel nem állítják. A CAAPS II rendszert a következő két hónapban kezdik el tesztelni egy vagy néhány amerikai repülőtéren, a próbaüzem a nyárig tart majd.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta számos biztonsági intézkedést hoztak, egyebek között megerősítették a pilótafülkék ajtaját, pilóták százai viselnek fegyvert, valamint növelték az utasok közé elvegyülő civil ruhás biztonságiak számát az Egyesült Államokban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.