Hajnalka
0 °C
14 °C

Magyarszámlálás Kolozsváron

2001.04.27. 09:43
Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere csütörtökön bejelentette: népszámlálást szeretne rendezni Kolozsváron, hogy bebizonyítsa, a polgármesteri hivatalban nem lehet a magyar nyelvet hivatalosan használni. A helyi RMDSZ is saját magyarszámlálást indított el az egyházak segítségével.
Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere úgy véli, hogy az 1992-es népszámlálás után sok magyar elhagyta már Kolozsvárt, így arányuk az összlakossághoz viszonyítva nem haladja meg a 11 százalékot sem. Így a helyhatósági törvényt - amely 20 százalékos nemzeti kisebbséghez köti az illető kisebbség nyelvének kötelező használatát a hivatalokban, és melyet Ion Iliescu államfő szerdán írt alá - Funar szerint nem lehet alkalmazni.

Legyen helyi népszámlálás!

Funar: Kolozsváron nem lesz hivatalos a magyar nyelv!
A polgármester minél hamarabb helyi népszámlálást szeretne tartani, amiből szerinte világosan látszani fog, hogy a magyar nyelv Kolozsváron nem lehet hivatalos. A polgármester cinikusan megjegyezte, hogy ebből a 11 százalékból egyetlen egy sem fordult hozzá azzal a panasszal, hogy nem ismeri a román nyelvet, mely a polgármester szerint "az egyedüli hivatalos nyelv marad a kolozsvári közigazgatásban".

Az RMDSZ másképp számol

A helyi RMDSZ azonban másképp látja a dolgokat. Ők azt szeretnék, ha a polgármester az eddig érvényes adatokat, az 1992-es népszámlálás eredményeit venné figyelembe. Az akkori számítások szerint Kolozsvár 328.603 lakosából 74.824, azaz 22,8 százalék magyar nemzetiségű volt. A 2000-es szavazáskor közel 40 ezren szavaztak az RMDSZ-re, és mivel a magyarok 50 százalékánál egy kicsit több ment el szavazni, könnyen elképzelhető, hogy több mint 80 ezer magyar él Kolozsváron - számol az RMDSZ.

Az RMDSZ is jól tudja, hogy sok magyar 1992 óta emigrált, de a lakossághoz képest részarányuk nem változott, miután a román anyanyelvűek közül is sokan külföldön keresnek munkát. A csütörtökön Bukarestben ismertetett országos adatok szerint a kivándorlók 90 százaléka román nemzetiségű, 5,5 százalékuk magyar, és 3,1 százalék német.

Funar szerint az RMDSZ törvénytelenül és románellenesen számol

Az RMDSZ azonban nem bízott mindent a véletlen spekulációkra. Két héttel ezelőtt a magyar egyházak segítségével saját magyarszámlálást indítottak el, ennek eredményeit a közeljövőben összesítik. Funar igyekezett az RMDSZ számlálását "törvénytelennek és románellenesnek" bélyegezni, és továbbra is kitartott nézete mellett, hogy Kolozsváron annyi magyar él, ahányan szavazni mentek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.