Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A végsőkig harcolnának a síita lázadók

2004.08.09. 16:39
Nem adja fel az amerikaiak ellen folytatott harcát Moktada asz-Szádr, a lázadó síiták vezére. Az amerikai csapatok hétfőn négyszáz méterre megközelítették a síiták egyik legszentebb helyét, Ali Imám sírhelyét. Az iraki kormány Iránt sejti a lázongás mögött.
"Utolsó csepp véréig" harcolna az amerikaiak ellen Moktada asz-Szádr. A lázadó síita hitszónok magánhadsereg ötödik napja harcol az amerikaiak ellen Nedzsefben és Bagdad Szádrváros nevű kerületében. "Folytatom a harcot, Nedzsefben maradok" - jelentette ki hétfőn Szádr.

Szent helyeken harcolnak

A múlt csütörtök óta tartó összecsapásokban amerikai adatok szerint több száz felkelő vesztette életét, síita források ennél jóval alacsonyabb veszteségekről számoltak be. Az amerikaiak Nedzsef ősi temetőjében - Szádr magánhadseregének fő bázisán - harcolnak a lázadókkal. Hétfőn egy amerikai tank négyszáz méterre megközelítette a síiták egyik legszentebb helyét, a szintén a Mehdi Hadsereg bázisaként szolgáló Ali Imám Sírhelyet.

Szádr szerint harcosai "igazságos támadásokat intéznek a megszállók ellen". "Demokratikus, független szabad országot akarunk" - jelentette ki a hitszónok, nevetségesnek minősítve az amerikaiak tárgyalási ajánlatait.

Az AP értesülései szerint Bászrában is felbukkantak a Mehdi Hadsereg harcosai. Az álarcos fegyveresek a város központjában járőröznek és a helyi kormányzati épületek elfoglalásával fenyegetőznek. A környéken az AP szerint sem iraki, sem brit rendfenntartókat nem látni.

Iráni hatások

A lázadókat Hazem Sálan iraki védelmi miniszter szerint a szomszédos Irán támogatja. "Iráni gyártmányú fegyvereket találtunk a nedzsefi bűnözők kezében" - jelentette ki az al-Arabiya hírtelevíziónak.

Irán korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az iraki lázongásokhoz. Mostanra annyit beismert a teheráni vezetés, hogy fegyveresek illegálisan Irak területére léphettek Iránból.

Irán szerepére utal az is, hogy a Mehdi Hadseregtől független lázadók Kerbalában elrabolták Irán helyi képviselőjét. Szabadon bocsátása fejében azt követelik, hogy Irán hagyjon fel az iraki belpolitika befolyásolására tett kísérleteivel.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.