Albin
6 °C
10 °C

Tokajit vitt Medgyessy Putyinnak

2003.05.31. 14:33
A kialakuló új világrend stabilitása érdekében elengedhetetlen a jó kapcsolat Oroszország és az Európai Unió között - fejtette ki Medgyessy Péter kormányfő az Oroszország és az Európai Unió szombati szentpétervári csúcstalálkozóján. Az eszmecserére a Néva-parti város alapításának 300. évfordulója alkalmából került sor a Szentpétervár melletti Sztrelnyában, a jubileumra rekonstruált Konsztantin-palotában.
A magyar miniszterelnök az unió küszöbönálló bővítéséről francia nyelven elmondott hozzászólásában elmondta, hogy az új Európának nemcsak nagyobb asztalra van szüksége a több tagállam miatt, hanem egy jóval nagyobb beruházás keretében egy új szellemiségre, a nagy Európa eszméjére is.

A kormányfő leszögezte, hogy Magyarország stabilizáló szerepet kíván játszani a régióban, és a társadalmi átalakulás folyamatában az egyik legjobban teljesítő országként átadni tapasztalatait Kelet-Európa és a Balkán államainak, azok demokratizálódása érdekében.

Borok

Medgyessy Péter hozzászólása után Putyin köszönetet mondott azokért a tokaji borokért, amelyek Magyarország ajándékaként érkeztek a Konsztantin-palota pincéjébe a szentpétervári jubileum alkalmából.

Az orosz államfő meg is hívta a csúcs vendégeit a magyar borok megkóstolására. A ma ismét régi fényében ragyogó, több százmillió dolláros költséggel restaurált egykori cári palota pincéje annak idején a tokaji borok gazdag tárháza volt, és a magyar, illetve az orosz fél is fel kívánja eleveníteni ezt a hagyományt.

Nagy Sándor területfejlesztésért felelős politikai államtitkár elmondta az MTI-nek, hogy jelenleg 8000 palack magyar bor van a Konsztantin-palota pincéjében, részben az említett ajándék, részben megrendelés keretében. Már a közeljövőben várható, hogy rendszeres együttműködés alakul ki a két ország között és a Konsztantin-palotából a Kremlbe is szállíthatnak tokajit, illetve más díjnyertes magyar borokat, ami segíthet Magyarország az elmúlt évtizedben erősen visszaesett oroszországi piaci részesedésének megerősödésében.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.