Mária
-6 °C
-2 °C

Václáv Klaus nem kegyelmez

2003.08.27. 14:40
Hável vajszívűen osztogatott kegyelmet, gyakran személyes jóbarátainak, Václáv Klaus viszont nem kegyelmez. A fél éve hivatalban lévő cseh államfő eddig kétszáz kegyelmi kérvényt utasított vissza. A cseh történelem eddigi államfői mindannyian amnesztiával indítottak.
Fél éves hivatali ideje alatt még egyetlenegy kegyelmi kérvényt sem bírált el kedvezően Václáv Klaus - írta meg szerdán a cseh sajtó. A korábbi cseh vagy csehszlovák államfők hivatalba lépésükkor mindig adtak kisebb vagy nagyobb mértékű amnesztiát.

Az államfőhöz négyszáz kérvényt nyújtottak be, ebből kétszázat bírált el és utasított vissza - mondta el Patr Hájek, Klaus szóvivője.

Havel vajszívű volt

Klaus elődjét, Václav Havelt jó egy évtizeden át élesen bírálta a cseh sajtó, mert túl gyakran adott kegyelmet, s a haszonélvezők között sokszor közeli ismerősei is voltak. A februárban megválasztott Klaus viszont már röviddel hivatalba lépése után jelezte, hogy csak rendkívüli esetekben kíván élni a kegyelemadás jogával.

Börtönlázadásba torkolt az amnesztia

Havel - akinek első amnesztiája 1990 elején nagy vihart kavart, mert a közvélemény szerint állítólag sok bűnöző is idő előtt szabadlábra került, s a börtönökben lázadások törtek ki - döntéseit rendszeresen véleményeztette az igazságügyi tárcával, olykor ellene döntött, olykor vita nélkül a tárcára hagyta a végső döntést is. Klaus viszont bejelentette, hogy most minden esetben ő fogja meghozni a végső döntést.

Az igazságügyi minisztériumban jelenleg mintegy 2500 kegyelmi kérvény fekszik, amelyeket még Havel idejében nyújtottak be. Ezeket a tárca szakértői véleményezik, majd a miniszter aláírásával kerülnek az államfői irodába. A végső döntés az elnöké.

Václav Klaus jelenleg szabadságon van, így bizonyos, hogy az első esetleges pozitív kegyelmi döntésre továbbra is várni kell.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!