Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Szent Korona a magyarigazolványon

2003.09.24. 10:57
A kormány szerint az okmány külsejének összhangban kell lennie az EU-ajánlásokkal, de hogy ez mit jelent, azt senki sem tudja. Németh Zsolt úgy tudja, hogy a jövőben a Szent Korona lekerül a magyarigazolványról.
Románia elvárja, hogy a magyarigazolványokról lekerüljön a Szent Korona - írja több magyar lap, és erről beszélt Németh Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő is keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki honatya szerint Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román kormányfő megállapodása nyomán megváltozik a magyarigazolvány formája, külleme. Németh tálalásában ez azt jelenti, hogy a későbbiekben nem szerepel rajta a címer.

Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint ez a téma "egyáltalán szóba nem került" a bukaresti tárgyalásokon. Az ügyben egy korábbi nyilatkozat szövege a mérvadó, miszerint Magyarország arra törekszik, hogy a magyarigazolvány külseje összhangban legyen az EU-ajánlásokkal. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arra a külügyi szóvivő nem tudott válaszolni.

Az Európa Tanács képviselői június végén fogadták el az úgynevezett Jürgens-jelentést a magyar kedvezménytörvényről. A holland képviselő akkor a strasbourgi ülésteremben elővett a zsebéből egy magyarigazolványt és kijelentette: amíg ez az okmány a koronával a fedőlapján úgy néz ki, mint egy útlevél, addig aligha várhatják el a szomszédok egyetértését.

Kovács László külügyminiszter akkor közölte: a kinyomtatott több százezer igazolványt nem vonják vissza, ám azok érvényességének lejárta után "érdemes megváltoztatni" külsejüket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.