Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Mikola: Háborút viselünk

2001.10.08. 16:58
Fel kell készülnie a lakosságnak és egészségügynek arra, hogy biológiai fegyvereket vethetnek be Magyarország ellen a szeptember 11-i USA-elleni terrortámadás következményei miatt - jelentette ki Mikola István egészségügyi miniszter.
Az egészségügyi tárca vezetője úgy véli, ugyan kicsi az esélye annak, hogy pont Magyarországot támadják meg a terroristák, de fel kell készülni minden eshetőségre. A legvalószínűbb biológiai fegyver, amelyet hazánk ellen irányíthatnak, az a lépfene baktérium - más néven anthrax.

Az anthraxbaktériumok

Mikola: Fel kell készülni minden eshetőségre

Mikola István szerint különböző egészségügyi társaságok, így például a Magyar Zoonózis Társaság és más kutatók már megkezdték a felkészülést egy ilyen csapásra. A miniszter fontosnak tartja, hogy a lakosság is időben felkészülhessen egy ilyen támadásra.

A miniszter az Indexnek elmondta: "Ne dugjuk homokba a fejünket! Háborút viselünk, szerencsésebb szembenézni a dolgokkal". Mikola úgy véli, hogy semmi bajunk nem lesz attól, ha felkészítjük az "intelligens" lakosságot és a szakmát. Nagyon halvány a valószínűsége annak, hogy Magyarország ellen vetik be ezt a fegyvernemet, de a saját védelmünk érdekében fel kell erre is készülni.

Az anthrax

Az anthrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.