Miklós
-7 °C
4 °C

Letartóztatták a belarusz ellenzék vezérét

2006.04.27. 14:26
Tiltott tüntetésért letartóztatták Alekszandr Milinkevicset, a belarusz ellenzék vezérét és három másik ellenzéki vezetőt. A jelek szerint hat héttel a választások után Lukasenko elkezdte a leszámolást ellenfeleivel.

Tízezres tömegtüntetést tartott szerdán Minszkben a belarusz ellenzék. A hatóságok csütörtökön engedély nélküli demonstráción való részvétel vádjával letartóztatták Alekszandr Milinkevicset, a belarusz ellenzék vezérét. A nemzetközi megfigyelők szerint hiteltelen választásokon Milinkevics volt a legsikeresebb ellenzéki jelölt.

A letartóztatás mondvacsinált vádakon alapul. A szerdai tüntetést meglepő módon engedélyezték a hatóságok, de aztán illegálisnak minősítették a demonstráció helyszínére tartó menetet. A koholt vádak és a letartóztatás jelzi, hogy hat héttel a választások után Lukasenko elkezdte a leszámolást az ellenzékkel.

"Ez Lukasenko bosszúja" - kommentálta letartóztatását a Forbes hírügynökségnek Milinkevics.

A szerdai, a csernobili atombaleset huszadik évfordulóján az ügy kormányzati kezelése ellen tiltakozó tüntetésen Milinkevics mellett még három másik ellenzéki vezetőt is letartóztattak. Vintsuk Vjacsorkát, a Belarusz Népfront vezetőjét csütörtökön már tizenöt napi elzárásra ítélték.

Alekszandr Bukvosztovot, a Munkapárt elnökét és Milinkevics fő kampánystratégáját, Szergej Kaljakint nem sokkal Milinkevics előtt fogták el.

Lukasenko a héten már egyszer keresztbe tett az ellenzéknek. A hatóságok megtagadták a Kongresszusi Központ kiadását az ellenzéknek, ami a kormányzat Csernobil-politikáját bíráló konferenciát akart tartani. Lukasenko pár éve úgy döntött, hogy a sugárzás által leginkább érintett halálzóna immár lakható, és ingyen földadományokkal ösztönzi betelepülésre az elszegényedett belaruszokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.