Árpád
-2 °C
9 °C

'Hága megölte Milosevicset'

2006.03.12. 13:12
A Milosevics család és a szerb sajtó egy része is Hágát tartja felelősnek a háborús bűnökkel vádolt volt szerb elnök haláláért. Jirí Dientsbier, volt csehszlovák külügyminiszter és az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja szerint jobb lett volna Belgrádban bíróság elé állítani a volt politikust, így több esély lett volna arra a nyugati vezetők által most is kiemelt célra, hogy Szerbia lezárja sötét múltját.
A vasárnap is megjelenő belgrádi napilapok címoldalukon számoltak be Slobodan Milosevic haláláról, és közülük jó néhány azzal vezette fel hírét, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék megölte a háborús bűntényekkel vádolt néhai jugoszláv és szerb elnököt. A Kurir című napilap címoldalán Milosevic egész oldalas fényképe látható, alatta a "Meggyilkolták" felirat. Az ugyancsak bulvárterméknek számító Press-ben hasonló kivitelben "Hága megölte Milosevicet!" felirat látható a címlapon. Ugyanakkor a bulvárlapnak semmiképpen sem mondható, Glas Javnosti című politikai-közéleti napilap még az említett sajtótermékeken is túltesz: címoldalán szinte semmi sincs az elhunyt vádlott politikus egész oldalas, szalutáló arcképén kívül, amely alatt ugyancsak az olvasható, hogy "Hága megölte Milosevicet". A lap második és harmadik oldalán arra a kérdésre keresi a választ, hogy Milosevicet "a szíve adta fel vagy halálba küldte a gyógykezelés?"

A Politika, a Vecernje Novosti és a Blic már tényszerűen állapítja meg, hogy meghalt a vádlott. "Slobodan Milosevic népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt volt jugoszláv elnök elleni bírósági eljárást véget ért, a vádlottat sohasem fogják bűnösnek nyilvánítani" - írja a Politika.

Verziók a mérgezéstől az öngyilkosságig

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében őrzött 64 esztendős politikust szombaton délelőtt 10 órakor találták holtan cellájában , az első jelentések szerint ekkor már néhány órája halott lehetett. A bíróság elrendelte a teljeskörű boncolást és a toxikológiai vizsgálatot is. A volt jugoszláv elnök holttestét átszállították a holland igazságügyi orvostani intézetbe. Holland orvosokon kívül egy vagy több szerbiai orvos is részt vehet majd a boncoláson.

Milosevics méregtől félt
Hatoldalas levelet írt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök a halála előtti napon, a levélben azt állítva, hogy a vérében "erős gyógyszer" nyomait találták, és attól fél, hogy megmérgezik - közölte Hágában tartózkodó ügyvédje vasárnap. Zdenko Tomanovic megmutatta a levelet újságíróknak a Nemzetközi Törvényszéken, és panaszolta, hogy a törvényszék elutasította a család kérését, miszerint Milosevic boncolását Hollandián kívül (pontosabban Moszkvában) végezzék el. A március 10-én kelt levelet egy rövid, angol nyelvű kísérőlevéllel együtt elküldték az orosz nagykövetségnek, hogy az továbbítsa az orosz külügyminiszternek. Milosevic még tavaly decemberben kérelmezte a törvényszéktől, hogy egy moszkvai szívklinikán kezelhessék. A levél szerint Milosevic vérében lepra vagy tuberkulózis gyógyítására használt, nagy erejű szert találtak egy januári vizsgálat során - mondta Tomanovic. "Meg akarnak mérgezni" - idézte Milosevic szavait az ügyvéd. Elmondta még, hogy péntek délután látta utoljára védencét, akit másnap reggel holtan találtak cellájában.

Nem lett öngyilkos Szlobodan Milosevics, halálát valószínűleg szívbetegség okozta, mondta szombaton a volt jugoszláv vezető brit ügyvédje. Steven Kay a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Hágából őt már szombat reggel értesítették arról, hogy Milosevics cellájában elhunyt. Kay szerint az egykori jugoszláv elnök szívbetegségben és egy közelebbről nem diagnosztizált központi idegrendszeri problémában is szenvedett. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Milosevics öngyilkosságát, Kay azt mondta, hogy "egyáltalán nem ... Milosevic nem az a típus volt, aki öngyilkosságot követ el". (Hétfőn ugyancsak Hágában találták holtan a horvátországi szerbek háborús bűnökért 13 év börtönre ítélt vezérét, Milan Babicsot, aki éppen a Milosevics-éra koronatanújaként érkezett Hágába. Babics öngyilkos lett. Bővebben Babicsról>>>)

Milosevicset felesége és Moszkvában élő testvére, valamint a Szerb Szocialista Párt szerint megölték: haláláért Hága a felelős, mert nem vettél figyelembe egészségi állapotát, és nem engedélyezték moszkvai gyógykezelését. Európai politikusok eközben Milosevics áldozatainak fejezték ki együttérzésüket, illetve azt hangsúlyozták, a háborús bűnökkel vádolt politikus halála segítheti Szerbiát múltja lezárásában . Vélemények a volt szerb elnök haláláról>>>

Milosevics szerb jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovic szerint a volt elnök a múlt héten azt állította, megpróbálták megmérgezni. Tomanovic szerint ezért nem Hágában, hanem Moszkvában kellene elvégezni a boncolást. A mérgezés lehetőségéről bővebben>>>

Mivel vádolták Milosevicset?

Háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói (1998-1999) háborúban játszott szerepéért. A délszláv háborúkat vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken a Milosevic ellen felhozott főbb vádak három területre oszthatóak. A vádpontokról bővebben itt>>>

Egy belgrádi ítélet többet ért volna?

Slobodan Milosevic a szerb múlt sötét oldalának a jelképe volt, s ezért hibának minősíthető, hogy nem Belgrádban, hanem Hágában állították bíróság elé - írja Jirí Dientsbier, volt csehszlovák külügyminiszter és az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja a Nedelní Svet című cseh vasárnapi lapban. Meg vagyok győződve róla, hogy Belgrádban kellett volna bíróság elé állítani, hiszen az ellene való bizonyítékok egyértelműek voltak - állítja Dienstbier. Rámutat, hogy a hágai törvényszék a kezdetektől fogva elsősorban a balkáni dráma szerb szereplőivel foglalkozott, s kevesebb figyelmet szentelt azok horvát, bosnyák és koszovói ellenfeleinek. Sok szerb ezért szerbellenesnek tartotta a hágai törvényszéket, amely így csak nehezen járulhatott hozzá a szükséges szerb önvizsgálathoz. A szerbek jelentős része számára Milosevic autokrata, nem szeretett vezető volt, aki politikájával romba döntötte az egész társadalmat. Ebből kiindulva egy belgrádi bírósági per sokkal inkább katalizátora lehetett volna a szükséges szerb önvizsgálatnak, s hozzájárulhatott volna a pozitív gondolkodás kialakulásához, amely lehántotta volna a leplet a szerb múltról. Milosevic halála Hágában azonban ezt a vitát már megfosztotta jelképétől - szögezte le az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja.

Milosevicsnét is körözik

Slobodan Milosevic bátjya vasárnap kijelentette: azt szeretné, ha a volt jugoszláv elnököt Belgrádban temetnék el, hozátette ugyanakkor, hogy döntés még nics erről. Döntés "még nem született. Családja, a felesége és a fia hozzák majd meg a döntést" - mondta Borislav Milosevic, Jugoszlávia volt moszkvai nagykövete az orosz fővárosban, ahol jelenleg üzletemberként él.

Egyelőre nem tudni, összegyűlik-e a család - s ha igen, hol -, hogy közösen határozzon Milosevic temetéséről. Feleségéről, az egykor nagy hatalmú Mirjana Markovicról három éve nem tudják, hogy hol tartózkodik, holott ingatlanüzérkedés miatt körözi őt az Interpol. A CNN hírtelevízió szombaton ennek ellenére interjút tudott készíteni vele, amelyben ő azt állította, hogy férjét "a hágai Nemzetközi Törvényszék ölte meg". Fiuknak, a kényszervallatással vádolt Markónak hat éve, a Milosevic-uralom megdöntése után veszett nyoma. Egyes belgrádi források szerint ő a Moszkva környéki Barviha nyaralóhelyen tartózkodik.

Elmérgesedő viszony

Slobodon Milosevic volt jugoszláv elnöknek a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) cellájában bekövetkezett halála igencsak megnehezítheti a testület és Belgrád együttműködését, hiszen a szerb szélsőségesek érzelmeit valószínűleg alaposan felkorbácsolhatja az egykor "belgrádi hóhér" távozása az élők sorából - vélik nemzeközi megfigyelők és jogászok. Bár Milosevic - az eddigi adatok szerint - természetes halállal halt, meg számos politológus úgy látja: a volt elnök a szerb nacionalizmus mártírja lesz. Egyben felvetődik az a kérdés is: az NT miként magyarázhatja meg ezek után azt, hogy a Hágában őrzött háborús bűnökkel vádolt foglyok biztonságos körülmények között töltik a rájuk kirótt szabadságvesztést, illetve várjuk bírósági tárgyalásukat.

Ivica Dacic, Milosevic pártjának, az ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyik magas rangú vezetője máris kijelentette: a volt elnök nem meghalt Hágában, hanem megölték. Azt ugyan nem állítja, hogy közvetlenül vetettek véget életének, de azt hangoztatja: Milosevicet fogva tartásának négy éve alatt módszeresen ölték meg, azaz készakarva hagyták, hogy a nagybeteg férfi egészségi állapota egyre rosszabbra forduljon. A szerb nacionalisták most felteszik azt a kérdést: a Milosevic-pert vezető bíró, Patrick Robinson vajon miért nem tett eleget annak a moszkvai kérésének, hogy a szívbeteg, állandóan magas vérnyomásban szenvedő és gyakran influenzás rohamoktól gyötrődő férfi átmenetileg oroszországi gyógykezelésre utazzék, holott az orosz kormány garanciát vállalt arra: Milosevicet felgyógyulása, vagy legalábbis részleges felépülése után visszajuttatják Hágába. Ezt az orosz diplomácia hivatalos nyilatkozatokban is felrótta Hágának.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.