Hajnalka
0 °C
14 °C

'Zarkavi, égj a pokolban'

2005.11.11. 13:47
Magyarázkodásra kényszerült az al-Kaida a szerdai ammani robbantások miatt. Jordániában nem értik, miért kellett egy esküvőn robbantani. Ráadásul az áldozatok is két kivétellel mind muzulmánok. A hatóságok eddig százhúsz gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Magyarázkodásra kényszerült az al-Kaida a jordániai merényletek miatt, írja a BBC. A szerdai öngyilkos merényleteket közleményben felvállaló terrorszervezet újabb közleményében azzal indokolta a hotelok elleni támadást, hogy ott az iszlám ellen szövetkezők szálltak meg.

A terrorszervezetnek Jordániában amúgy sem volt nagy a támogatottsága, ez azzal, hogy a szerdai robbantások legtöbb áldozata egy esküvőn vett részt, dühbe fordult át. A merényletben hivatalos adatok szerint ötvenheten vesztették életüket, két kínait, egy arab-amerikait és egy szintén muzulmán indonézt leszámítva valamennyien arabok. Az al-Kaida eddig sosem kényszerült magyarázkodásra egy merénylet miatt.

Ammenban több száz felvonzuló tiltakozott a támadások miatt. "Égj a pokolban Abu Muszab az-Zarkavi" - kántálták a tüntetők az al-Kaida iraki szárnya jordániai származású vezetőjének üzenve.

Jordánia a merényletek után lezárta szárazföldi határait és hajszát indított a merénylők után. Eddig százhúsz embert, többségükben irakiakat és jordániaiakat vettek őrizetbe. Az öngyilkos merénylők személyazonosságát DNS-tesztekkel próbálják megállapítani. Az al-Kaida közleménye szerint a támadást négy iraki, köztük egy házaspár követte el. Az ötvenhét áldozat közül még tizennégyet nem azonosítottak.

A halottak között van a szíriai számrazású amerikat Moustapha Akkad, a Halloween horrorfilmek rendezője és a Mohamed proféta életét bemutató, Anthony Quinn főszereplésével készült Üzenet producere is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.