Miklós
-7 °C
4 °C

Ismét változhat Európa térképe

2006.05.21. 17:10
Rekordszintű részvétel a montenegrói népszavazáson, délután négyig már a polgárok mintegy 70 százaléka leadta voksát. A kérdés az, maradjon-e az Adria parti köztársaság a Szerbiával alkotott államközösségben, vagy önálló országgá váljon.

Rekordszintűnek ígérkezik a részvételi arány a montenegrói népszavazáson, miután délután négy óráig a jogosultaknak csaknem 70 százaléka járult már az urnákhoz.

"Akarja-e ön, hogy a Montenegrói Köztársaság független állam legyen, teljes nemzetközi jogi alanyisággal?" - erről szavaz ma mintegy 485 ezer szavazásra jogosult polgár Montenegróban. Amennyiben a részvételi arány meghaladja az ötven százalékot, és a résztvevők több mint 55 százaléka igent mond a kérdésre, akkor kikiáltható Montenegró függetlensége.

A közvélemény-kutatások 85 százalékos részvételt jósoltak, de nem zárható ki, hogy estig a polgárok 90 százaléka elmegy szavazni.

Eredmények este

A népszavazás szabályosságát 3400 külföldi és szerbia-montenegrói megfigyelő ellenőrzi, és több mint 850 külföldi újságíró akkreditáltatta magát, hogy tudósítson a referendumról. A szavazóhelyiségek este 21 órakor zárnak.


Klikk a képre!

A választást felügyelő két elemző intézet, a CEMI és a CESID azt ígérte, hogy 22 órakor közzéteszi az első részeredményeket, éjfélkor pedig már a végleges nem hivatalos eredményt is közli. Ha nagyon szoros lesz az eredmény - 54,5-55,5 százalékos sávba esik -, akkor tartózkodni fognak a részeredmények közzétételétől.

A Szerbiával közös államszövetséget alkotó Montenegrónak 670 ezer lakosa van. Az etnikai összetétel vegyes: 40 százalék montenegrói, 30 százalék szerb, 9 százalék bosnyák, 7 százalék albán, és más kisebb nemzetiségek élnek az országban.

Európa felé

Filip Vujanović montenegrói elnök korábban úgy nyilatkozott: a Szerbiával kötött államszövetség alig-alig működött. Montenegró nem nézte jó szemmel, hogy Szerbia csak vonakodva működik együtt a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

A kis állam szeretne minél előbb az Európai Unióhoz közeledni. Az EU ugyanakkor újabb balkáni feszültségektől tartva nem nézi jó szemmel az önállósodási törekvéseket.

A G17 Plusz nevű, második legnagyobb szerbiai kormánypárt vasárnap Belgrádban nem hivatalos "népszavazást" rendez Szerbia függetlenségéről. A párt így akarja jelezni, hogy Szerbiában is megkérdezik a polgárok véleményét az ország jövőbeni sorsáról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.