Vilma
-8 °C
3 °C

Százhúszezer amerikai készül Irak megtámadására

2003.01.02. 11:06
Bár Bush szerint az Irak elleni támadás nem eldöntött kérdés, az amerikaiak hamarosan megkétszerezhetik a Perzsa-öböl térségében tartózkodó csapataik létszámát. Jelenleg hatvanezer katona áll Irak határán, a három repülőgép-hordozóhoz heteken belül újabb három csatlakozhat. Az amerikaiak igyekezete érthető, amennyiben január végéig nem döntenek a hadműveletek elindításáról, a támadás akár fél évet is késhet.
Újabb tizenötezer katonát indított a Perzsa-öböl térségébe az Egyesült Államok, a jelenleg is Irak mellett állomásozó hatvanezer fős amerikai hadsereg létszáma hamarosan megduplázódhat - jelentette a Reuters. A Husszein rezsimjének megdöntését célzó katonai csapás előkészületei során most először mozgósítottak egy teljes hadosztályt, a sivatagi hadviselésben jártas III. gyalogsági hadosztály összes katonáját a térségbe irányították.

Repülőgép-hordozók, kórházhajó

A hadosztály felszerelését, tankjait és helikoptereit már korábban az iraki határ közelébe szállították - írja a BBC. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter emellett még F-15-ös és B-1-es bombázókat is készenlétbe helyeztette. A Perzsa-öbölben állomásozó három repülőgép-hordozó egyikének ugyan lejárt a járőrszolgálata, a vezérkar mégis maradásra szólította. További három hordozóhajó indulásra kész, így hamarosan hat repülőgép-hordozó áll készenlétben a támadásra - írja a BBC. Az amerikaiak egy kórházhajót is az öbölbe irányítottak.

Hőség és homokviharok

Kattintson a nagyításhoz! Bár Bush és kormánya szerint a háború megindítása nem eldöntött kérdés, a mozgósítások a katonai nyomás fokozására utalnak. Az amerikaiak igyekezete érthető, amennyiben január végéig nem döntenek a katonai akció megindításáról, a hadművelet akár féléves késedelmet is szenvedhet. Márciustól kezdődően ugyanis a sivatagban folyamatos a felmelegedés, júliusban és augusztusban az átlaghőmérséklet meghaladhatja a 48 fokot. A hőmérsékletet még elviselhetetlenebbé teheti, hogy az amerikai csapatok feltehetően a hadműveletek idején is viselni fogják vegyvédelmi felszereléseiket.

Áprilistól homokviharok is nehezíthetik a hadműveleteket, a rossz látási viszonyok gyakorlatilag ellehetetlenítik a bombázásokat - írja a BBC. Mivel a forróság egészen októberig is eltarthat, így ismét télig kellene várnia az amerikaiaknak, bár egyes vezérkari tisztek szerint az időjárási körülmények nem feltétlenül hátráltatják majd a támadást.

Félgőzzel

Ennek megkezdéséig azonban még jelentős csapatmozgásokra lehet számítani, a Közel-Keleten jelenleg állomásozó és hamarosan megérkező százhúszezres amerikai haderő létszáma ugyanis meg sem közelíti az 1991-es öbölháborúban, Kuvait felszabadításakor bevetett kétszázötvenezer fős seregét. A hadműveletek várható költsége legalábbis megegyezhet az 1991-es 61 milliárd dollárral, bár korábbi becslések 100-200 milliárd dollárt sem tartottak kizártnak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.