Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Fosztogatás, anarchia Moszulban

2003.04.11. 20:05
Az észak-iraki nagyvárosban is megszűnt a rend, elrabolták a mentőautókat, kifosztják a bankokat.
Az észak-iraki Moszul városa anarchiába süllyedt, miután az iraki katonák kivonultak, az amerikai erők és a kurd harcosok pedig pénteken bevonultak oda. Az al-Dzsazíra katari televízió tudósítása szerint az emberek a város muzulmán papjainak felhívása dacára felgyújtottak több épületet és kifosztották a bankokat, valamint az egyetemi könyvtárat, amelyben muzeális kéziratokat is őriztek. Iraki bankjegyek borították az utcákat. Többen a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) zászlaját lengették.

Az amerikaiak 35-40 harcjárműve és több száz kurd harcos Robert Waltemeyer alezredessel, az észak-iraki különleges alakulatok parancsnokával az élen vonult be a városba. A szintén arab nyelvű abu-dzabi televízió is mutatott képeket a moszuli fosztogatásokról. Látszott, hogy többen kötegnyi iraki dinárral a kezükben vagy ruhájuk alatt mennek az utcán, amelyet szinte ellepnek a bankjegyek. Később a központi bank épületéhez kurd fegyveresek érkeztek, és a levegőbe leadott lövésekkel távozásra kényszerítették a fosztogatókat.

Fosztogatják a fosztogatókat is

A tévének két férfi is nyilatkozott, akik nagyon elítélték a fosztogatást. Mint mondták, a fosztogatók nem Szaddám Huszein iraki elnök pénzét viszik, hanem a népét. Az egyiküknek, mint mondta, számlája volt a banknál. Egy harmadik férfi felmászott az épület tetejére és leszerelt onnét egy antennát.

A moszuli Szaddám általános kórház öt mentőautója közül hármat elloptak, a Dzsumhuríja kórháznak pedig mind a nyolc mentőautóját elrabolták fegyveresek. Az al-Dzsazíra szerint azonban a fosztogatókat is fosztogatják. A péntek esti ima után a mecsetekből kijövők közül sokan fegyvert ragadtak, megállították a fosztogatók gépkocsiját, és elvették tőlük friss szerzeményeiket.

Waltemeyer alezredes ígéretet tett arra, hogy a rend helyreállításának segítésére további amerikai erők fognak érkezni a városba. Az AP szerint a szintén észak-iraki Kirkukban, amely először csak kurd fegyveresek kezére került, de később amerikaiak is bevonultak oda, a pesmergák jelenleg teljesen akadálytalanul járőröznek az utcákon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.