Mária
-6 °C
-2 °C

Öngyilkos merénylet lehetett a moszuli támadás

2004.12.22. 21:38
A moszuli támaszpont elleni támadás öngyilkos merénylet volt, jelentette szerdán az ABC amerikai televízió. Közben egy németországi amerikai támaszpontra szállították a támadás több sebesültjét. A közép-iraki Mahmudíjában szerda este egy gázt szállító tartálykocsit robbantottak fel, a támadásnak négy halottja van.
Az amerikai televízió meg nem nevezett forrásokat idézve jelentette: a helyszínen talált hátizsák és egy emberi törzs maradványai arra utalnak, hogy öngyilkos merényletet követtek el a támaszpont étkezdéje ellen. Korábbi jelentésekszerint a támadást rakétával vagy aknagránáttal hajtották végre.

Tartálykocsit robbantottak Mahmudíjában
Gázt szállító tartálykocsit robbantottak fel szerda este a közép-iraki Mahmudíja város központjában, a hatalmas robbanásban négy ember vesztette életét és 53-an megsebesültek, közölték szemtanúk és kórházi források. Szemtanúk szerint a tartálykocsit rakétatalálat érte, s a detonáció nyomán öt ház omlott össze.
A Bagdad felé tartó tartálykocsi kora este (közép-európai idő szerint délután fél ötkor) robbant fel az iraki fővárostól 40 kilométerre délre lévő Mahmudíja zsúfolt belvárosában. A városi kórház igazgatója, Davud al-Tái szerint a támadásban négy ember vesztette életét és 53 sebesültek meg.

Thomas Metz amerikai tábornok a CNN amerikai hírtelevízióban közölte, hogy folyik a nyomozás a támadás részleteinek kiderítésére, de nagyon is lehetséges, hogy az étkezdében robbant fel egy pokolgép. A Pentagon egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint e pillanatban három támadási módot tartanak valószínűnek: vagy azt, hogy egy öngyilkos merénylő hatolt be a támaszpontra, vagy azt, hogy elhelyeztek bent egy robbanószerkezetet, illetve hogy tüzérségi fegyverrel eltalálták az étkezdének helyet adó sátrat, amelyben több száz ember tartózkodott éppen. A halálos áldozatok száma 22, a sebesülteké legalább hetven.

Szerdán egy internetes honlapon részleteket közöltek az állítólagos merényletről. Eszerint az elkövető egy 24 éves moszuli férfi volt, aki két hónapja dolgozott a támaszponton, és a létesítménnyel kapcsolatos információkkal látta el a szervezetet, jelentette az ABC.

Az amerikai légierő egy C-141 típusú gépe 50 embert szállított szerdán Irakból a ramsteini amerikai légitámaszpontra. Legtöbbjük a moszuli támadás sebesültje, és a közeli Landstuhl kórházába szállítják őket. A Németországba érkezett sebesültek közül nyolcnak az állapota válságos.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.