Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Mozambik: önerőből nem megy

2000.03.05. 18:17
Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a tavaly még a gazdasági csodaállamnak titulált Mozambiknak a sorozatos természeti csapások miatt mekkora visszaeséssel kell számolnia. Mozambik mindenesetre ismételten bebizonyította, hogy a sikerek ellenére az afrikai gazdaságok még igen törékenyek és sebezhetők.

A még nem olyan régen a világ legszegényebb kontinensének ítélt Afrika második legszegényebb országának tartott Mozambik polgárháborújának befejezése óta (1992) a fekete kontinens egyik legnagyobb ígéretévé vált. Míg 1994-ben Mozambik a ,,Világ legszegényebb országa" címet nyerte el a 60 dolláros egy főre jutó GDP-vel, addig 1999-re a világon szinte egyedülálló 10 százalékos feletti gazdasági növekedést jósolt az ország pénzügyminisztere. Igaz, neki volt mire alapoznia, mivel 1998-ban a hazai össztermék 10, 1997-ben pedig 12,4 százalékkal nőtt. Ezzel a délkelet-afrikai ország a világ egyik leggyorsabban fejlődő feltörekvő gazdaságává vált. Ettől függetlenül az országnak hatalmas az adósságállománya: a GDP 30 százalékát emészti fel az adósságszolgálat, emiatt a Világbank egy tavalyi, a 26 legszegényebb országot érintő adósságkönnyítő program keretében az 5,2 milliárd dolláros adósságból 3 milliárdot elengedett. Mindez azt mutatja, hogy az ország továbbra sem ,,belülről" gazdagodik, hanem ,,kívülről táplálják".

Pedig a ,,siker" nem volt előre látható: az 500 éve gyarmattartó Portugália elleni függetlenség elnyerése után nem sokkal (1975) kitört a szabadságharc, amelynek csupán 1992-ben lett vége. Ám a siker nem az új rendszerben gyökerezett: 1987-ben, fél évtizeddel a háború vége Mozambiknak volt annyi ereje, hogy gazdasági reformokat indítson el. A fellendülés a kilencvenes évek közepén indult meg igazán, 1997-ben és 1998-ban 2-2 milliárd dollárnyi befektetés érkezett az országba. Mozambik ,,konjunktúrájában" minden bizonnyal segített, hogy 1995-ben csatlakozott a brit Nemzetközösséghez, ahol 1987 óta megfigyelőként vett részt. A Commonwealth-hez tartozó országokkal körülvett ország addig is több szállal kapcsolódott a szervezethez, részesült annak pénzalapjaiból is. Így épült ki például a szomszédos országok tengerpartra való kijutását biztosító infrastruktúra.

Mindez persze szép, ám Mozambikban a lakosság 70 százaléka munkanélküli, s az ország lakóinak 80 százaléka hihetelen szegénységben él. Az áradások majd az azt követő szárazság néhány évente felüti a fejét: 1998-ban közel félmillió embert sújtott az éhínség emiatt. A malária állandóan tizedeli a lakosságot és a hosszú háború miatt kb. 500 ezer akna van még a termőterületen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!