Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Újabb mozgósítást rendelt el az amerikai védelmi miniszter

2003.03.04. 09:45
Újabb több tízezer katonát irányított a Perzsa-öböl térségébe az amerikai védelmi miniszter. Így csaknem 260 ezerre növekszik az ott állomásozó amerikai haderő létszáma.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a hét végén parancsot írt alá az 1. páncélos hadosztálynak, valamint az 1. lovashadosztálynak a Perzsa-öbölbe való telepítéséről. A parancs összesen 34 500 embert érint. Velük együtt az amerikai hadsereg létszáma a térségben közel 260 ezerre nő.

Kattintson a nagyításhoz! A minap B-2-es bombázókat vezényeltek az indiai-óceáni Diego García szigetére, és hétfőn San Diegóból elindult a Nimitz repülőgép-hordozó, a hatodik anyahajó, amelyet a Perzsa-öböl térségébe vezényeltek. Ez az első eset legalább egy évtizede, hogy egyszerre hét repülőgép-hordozó is úton van: a térségben van már a Kitty Hawk, az Abraham Lincoln és a Constellation, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik, de Irakhoz csapásmérő közelségben, a hetedik repülőgép-hordozó, a Carl Vinson pedig Japán partjainál cirkál.

A Nimitz mintegy 70 repülőgép befogadására képes, fedélzetén és a kísérő hajókon - két cirkálón, egy rombolón, egy fregatton és egy utánpótlás-szállító hajón - összesen 8500 tengerész szolgál. A Pentagon illetékese nem tudta pontosan megmondani, hogy a két újabb hadosztály katonái mikor érkeznek a helyszínre. Az egységek egy része eredetileg Törökországba ment volna, az ankarai parlament azonban szombaton minősített többség híján nem hagyta jóvá az amerikai katonák felvonulását az ország területén.

A 1. páncélos hadosztály, amelynek főhadiszállása a németországi Wiesbadenben van, 17 500 katonát számlál. Az egység részt vett az 1991-es öbölháborúban. M-1 Abrams harckocsikkal és Bradley páncélosokkal vannak felfegyverezve. Az 1. lovashadosztály - amely hagyományőrző neve ellenére páncélozott járműveket használ - 17 ezer katonából áll, főhadiszállása a texasi Fort Hood.

A Perzsa-öböl térségébe legutóbb a 101. légi szállítású hadosztály érkezett meg, amely Kuvaitban fejlődik fel az Irak elleni támadásra. ENSZ-források szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia talán már a jövő héten szavazásra bocsátja új határozattervezetüket, amely közvetve jóváhagyná az erő alkalmazását Irak ellen.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.