Miklós
-7 °C
2 °C

Kizárták a román választásról a Magyar Polgári Szövetséget

2004.10.25. 21:12
Többtucatnyi aláírást semmisített meg a román választási iroda a Magyar Polgári Szövetség parlamenti választásokon történő indulását támogató íveken. A rendőrségi vizsgálatok szerint a Fideszhez közel álló pártalakulat listáin több olyan polgár neve is szerepel, akik tagadják, hogy támogatták volna a szervezet indulását. A listákon halottak és egy kiskorú neve is felbukkant.
Nem vehet részt a novemberi romániai választásokon a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), döntött hivatalosan a román Országos Választási Iroda (BEC). A döntés indoklása szerint az MPSZ számos megyében törvénytelen eszközökkel gyűjtött aláírásokat, és sok helyütt tapasztaltak hiányosságokat.

Tagadta az aláírásgyűjtést

A román választási előírások szerint parlamenten kívüli kisebbségi szervezet abban az esetben indulhat a választásokon, ha az ország tizenöt megyéjében legalább huszonötezer aláírást összegyűjt. Egy megyében legalább háromszáz aláírást kell összegyűjteni.

A BEC vizsgálata szerint azonban az MPSZ aláíróívjeiről Temes és Arad megyében is többtucat aláírást kellett kihúzni, így az ottani támogatók száma már nem éri el a törvényileg előírt háromszázat. Temes megyében az a személy, akit az érvénytelenített aláírások összegyűjtőjeként tüntettek fel az íveken, közjegyző által hitelesített nyilatkozatban tagadta, hogy bármilyen köze lett volna az aláírásgyűjtéshez.

Halottak és egy kiskorú

Arad megyében a rendőrség vizsgálata szerint a lista negyvennégy aláírója tagadta, hogy támogatta volna az MPSZ-t. A hatóságok kimutatták azt is, hogy a listán aláíróként szereplő 120 ember közül kettő már nem is volt az élők sorában a listák összeállításának pillanatában, egy személy pedig kiskorú volt. Szilágy megyében a rendőrség tíz olyan aláírót azonosított, akik az MPSZ kérésére azért adták kézjegyüket, mert azt hitték, hogy a kettős állampolgárság támogatásához kérik az aláírásukat.

Victor Pasca-Camenita, a BEC szóvivője szerint az MPSZ listái lényegében a júniusi helyhatósági választásokra összegyűjtött listáknak a másolatai.

Politikai üldözést sejt

A jobboldali, a Fideszhez közel álló új magyar szervezet választmányi elnöke, Szilágyi Zsolt szerint a BEC nem bizonyította jogerősen, hogy az MPSZ aláírási listái hiteltelenek lennének. A testület írásban sem közöl semmit a szövetséggel. "Amint kezünkben lesz az elutasító határozat, rögtön fellebbezni fogunk", mondta.

Szilágyi szerint a választási iroda nem jogi, hanem politikai döntést hozott. Véleménye szerint ezt bizonyítja, hogy az MPSZ fő riválisának, a Románia Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) elnöke, Markó Béla már a múlt héten "tudta, mi lesz a BEC döntése". Markó a múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az MPSZ-nek nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.