Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mugabe öt év múlva visszavonul

2004.02.21. 11:23
Robert Mugabe televíziós beszédében közölte, öt év múlva átadja a hatalmat. Mindezt azután hozta nyilvánosságra, hogy az Európai Unió megújította az ország ellen bevezetett szankciókat.
Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke öt éven belül átadja a hatalmat - ezt maga a nyolcvan éves politikus jelentette be szombati televíziós beszédében. "Nem hagyok fel a politikával, de nyugdíjba vonulok", közölte az afrikai ország vezetője.

Mugabe 1980 óta tölti be Zimbabwe elnöki tisztségét. A politikus 2002-ben újabb hat éves mandátumot kapott a választásokon, ezek azonban az ellenzék szerint nem voltak tiszták.

Nemzeti születésnap

Az Európai Unió, mely egyébként szintén csalásnak minősítette a választásokat, csütörtökön úgy döntött ismét bevezeti Zimbabwe ellen a szankciókat, immár harmadik éve. A szankciókat az afrikai ország külügyminisztériuma sajnálatosnak tartja. "Egyértelmű, hogy a szankcióknak az a célja, hogy fájdalmat és szenvedést okozzanak az ország népének, hogy így a demokratikusan megválasztott vezetőik ellen forduljanak" - közölte a tárca szóvivője.

A televíziós beszédében Mugabe nem tisztázta egyértelműen, hogy indul-e a 2008-ban esedékes elnöki választásokon. Korábban azt hangoztatta, hogy csak akkor adja át a hatalmat, amikor a forradalom beteljesedik - tudósít a BBC.

Mugabe egy hatalmas rendezvénnyel ünnepli meg nyolcvanadik születésnapját szülőfalujában, mely 80 kilométerre van a fővárostól, Harare-től. Az ország 10 megyéjéből 10-10 embert hívott meg az ünnepségre. "Ez nemzeti, nem családi ügy" - idézte szóvivőjét az AFP hírügynökség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.