Miklós
-7 °C
2 °C

Tojással dobálták a német szociáldemokraták elnökét

2005.05.01. 15:39
A baloldali politikust egy szakszervezeti rendezvényen dobálták meg, noha korábbi beszédében a tőke hatalmát ostorozta. Közben felvonult a szélsőjobb és az antiszélsőjobb is.
A német szociáldemokraták elnöke, Müntefering a egy szakszervezeti rendezvényen beszélt Duisburgban, amikor az összesereglettek, köztük munkások, munkanélküliek, szakszervezetisek egy része pfujolni kezdett, fütyült, a hátsó sorokból pedig tyúktojásokat dobáltak. A tojások szétloccsantak a védőpajzsokon, amelyeket három rendőr tartott a szónoki pulpitus elé. Az elégedetlenek "Hazug, tűnj el" kiáltásokkal és füttykoncerttel próbálták elnyomni a Münteferinget pártoló hallgatóság hangját.

A tőke hatalma

Müntefering az SPD balszárnyához áll közelebb, s egyik beszédével nemrég vitát indukált a kapitalizmusról, a vitában a gazdaság és a vállalatok felelősségét is feszegetik.

A pártelnök beszédében óvott a társadalom "teljes ökonomizálódásától", "a tőke nemzetközileg növekvő hatalmától". Szerinte ezek a tendenciák "tartósan veszélyeztetik demokráciánkat", lejáratják az állam tekintélyét, mert az állam nem tud kellőképpen eleget tenni érdekvédelmi feladatainak.

A megtámadott holdingok közül a BC Partners németországi igazgatója, Jens Riedel a Welt am Sonntagban azt a kérdést tette fel, hogy kik is semmisítenek meg valójában munkahelyeket. "Olyan cégek, mint a Deutsche Telekom, a Deutsche Post és a Lufthansa, amelyekben az államnak nagy részesedései vannak" - közölte Riedel.

Ünnep a végeken

A munka ünnepének rendezvényei mellett számos német városban szélsőjobboldaliak és a szélsőjobboldaliak tüntetését ellenzők is felvonultak. Nürnbergben körülbelül 4 ezer ember tüntetett 300 neonáci felvonulása miatt.

Lipcsében 2500 rendőr igyekezett megakadályozni körülbelül ezer neonáci és legalább kétszer ennyi ellentüntető összeakaszkodását. A rendőrség összetűzés miatt már szombaton este előállított körülbelül egy tucat anarchiára hajló szélsőbaloldalit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.