Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Tizenöt év börtön Mohammed Atta segítőjének

2003.02.19. 14:29
Megszületett az első ítélet a szeptember 11-i terrortámadások miatt indított perekben. A Németországban bíróság elé állított Munir al-Musztadek Mohamed Atta hamburgi terroristasejtjének segédkezett. A tizenöt év börtönre ítélt marokkói tagadta a vádakat, bár azt elismerte, hogy járt az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáborában.
Tizenöt éves börtönbüntetésre ítélték a szeptember 11-i merényletek előkészítésében segédkező Munir al-Motszedeket. A marokkói férfi az első terrorista, akit a terrortámadások miatt elítéltek. Al-Musztadeket 3045 rendbeli gyilkossághoz nyújtott segítség bűnében találta vétkesnek az ügyben eljáró hamburgi bíróság.

A testület megállapításai szerint a marokkói terrorszervezet tagja volt. A tizenöt éves börtönbüntetés Németországban a kiszabható legsúlyosabb ítélet.

Önkéntes résztvevő

A vád szerint al-Musztadek logisztikai támogatást nyújtott a terrortámadást megszervező Mohamed Atta hamburgi csoportjának. Az ügyész jellemzése szerint a huszonnyolc éves villamosmérnök-hallgató "önkéntes résztvevője volt" az összeesküvésnek. Ő kezelte az egyik szeptember 11-i géprabló, Marvan al-Sehi bankszámláját. A nyomozati adatok szerint al-Sehi számlája fedezte az akció költségeit, erről finanszírozták például a terroristák pilótaképzését.

Jóban volt a géprablókkal

Al-Musztadek Mohamed Atta végrendeletének tanúja - írja a BBC.

A férfi kitartóan tagadta a vádat a három és fél hónapos eljárás során. Elismerte ugyan, hogy ismerte a hamburgi al-Kaida-sejt hat feltételezet tagját - Attát és két másik géprablót, illetve Ramzi bin al Sibet, Szaid Bahadzsit és Zakarija Eszebart.

Afganisztáni kiképzés

Tanúk szerint azonban al-Musztadek a sejt tagjaihoz hasonló radikális nézeteket hirdetett. 2000-ben kiképzésen vett részt az al-Kaida afganisztáni táborában. Al-Musztadek szerint csak azért vett részt a kiképzésben, mert úgy gondolta, minden muzulmánnak "meg kell tanulnia lőni".

A hamburgi csoport tagjai közül Binalsib jelenleg amerikai őrizetben van. A csoport másik logisztikusát Pakisztán fővárosában fogták el egy fegyveres rajtaütés során.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.