Zalán
9 °C
19 °C

Újratárgyalják szeptember 11. egyetlen elítéltjének ügyét

2004.03.04. 12:16
Újra kell tárgyalni a szeptember 11-i terrortámadások miatt eddig egyedüliként elítélt Munir al-Mutaszadek ügyét - döntött a német Szövetségi Büntetőbíróság. A döntés megnehezítheti a német ügyészség több al-Kaida-tag elleni nyomozását is. A németek az amerikaiaktól várnak bizonyítékokat, hiába.
Megsemmisítette a szeptember 11-i terrortámadások eddigi egyetlen elítéltjének ítéletét a német fellebbviteli bíróság - jelentette a BBC. Munir al-Motaszadeket háromezer-rendbeli gyilkosság bűnsegédjeként börtönözték be. A vádak szerint Mutaszadek a hamburgi al-Kaida sejt, a géprablóvezér Mohamed Atta csoportjának is tagja volt.

A német Szövetségi Büntetőbíróság csütörtöki döntése azonban semmisnek nyilvánította a Hamburgban kimondott ítéletet és új eljárás lefolytatását írta elő. Az ítélet alááshatja a német ügyészség más, al-Kaida kapcsolatokkal gyanúsított terroristákkal szemben folytatott eljárásait is - írja a BBC.

Mutaszadeket eredetileg tizenöt év börtönre ítélték, börtönét a szövetségi bíróság döntése után sem hagyhatja el.

Bírósági források szerint Mutaszadek ügyvédei egy másik szeptember 11-i gyanúsított, a múlt hónapban felmentett Abdelghani Mzoudi perében felhasznált bizonyítékok bemutatásával győzték meg a bíróságot az újratárgyalás szükségességéről.

Mzoudi esetében az ügyészség nem fellebbezett. Bár meggyőződésük, hogy a marokkói az al-Kaida aktív tagja, a rendelkezésre álló bizonyítékok nem voltak elégségesek. A Mutaszadek perújrafelvétele érdekében bemutatott bizonyítékok egy része a BBC információi szerint Ramzi Binalsibtől, a szeptember 11-i támadások kitervelőjétől származnak.

A hírügynökség szerint a perújrafelvétel miatt Németország ismét nagy nyomást gyakorolhat a Binalsib kihallgatási jegyzőkönyveit visszatartó Egyesült Államokra az iratok átadása érdekében.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.