Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Irak ENSZ nagykövete elismerte a vereséget

2003.04.10. 00:59
A világ iraki nagykövetségein is tisztában vannak azzal: Szaddám Huszein rezsimjének befellegzett. Az ország ENSZ nagykövete - a vezetés emberei közül elsőként - elismerte Irak vereségét a háborúban, és most már a boldog békeidőkben reménykedik. Brazíliában iratégetéssel, Londonban iraki ellenzékiekkel való hadakozással töltötték idejüket a nagykövetségek alkalmazottai.
Borongós hangulatban várják Szaddám Huszein rezsimjének végső összeomlását a világ iraki nagykövetségein.

Fotó: EPA/Chip Somodevilla
"A játszmának vége" - jelentette ki például Mohamed Al-Duri, Irak ENSZ nagykövete szerdán; a Reuters tudósítója szerint ez azt jelenti, hogy a diplomata szerint Amerikai győzelmével véget ért a háború. A három hét óta tartó háború óta ez az első hivatalos iraki beismerés a vereségről. "Csendesen zajlik most a munkám - mondta Al-Duri. Remélem, hogy hamarosan véget érnek a harcok és az iraki nép békében és boldogan élhet."

Nem telt ilyen nyugodtan a szerda Irak londoni nagykövetségén. Az épület előtt a Szaddám-rezsim megdöntését ünneplő iraki ellenzékiek betörték a bejárati ajtót, széttépték az elnököt ábrázoló portrékat. A Scotland Yard gyorsan megtisztította a nagykövetséget a tüntetőktől, huszonnégy ember fogdába került. Ali Baraka 23 éves egyetemi hallgató az AP tudósítójának elmondta: "Spontán akció volt. Megmutattuk, hogy támogatjuk a szabadságáért küzdő iraki népet."

Hulladékot és levágott füvet égettünk
Fotó: EPA/Globo News
Brazíliában dokumentumégetéssel töltötték szerdai munkanapjukat a nagykövetség munkatársai, ezzel támasztva alá a klasszikussá váló mondást: A rendszerváltást a hivatalok udvaráról felszálló pernye jelzi. Egy nagykövetségi alkalmazott később hevesen tagadta, hogy dokumentumokat semmisítettek volna meg. "Hulladékot és levágott füvet égettünk" - mondta az egyik alkalmazott. Az AP tudósítója telefonon is próbálta elérni a brasíliai nagykövetséget, ám egy hang csak annyit mondott: "Ma nem dolgozom" - és letette a kagylót.

A jelentés arról nem szól, hogy milyen kulcsfontosságú dokumentumok lehetnek az Iraktól több ezer kilométerre fekvő Brazília iraki nagykövetségén.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.