Hajnalka
-1 °C
15 °C

Kivégezték a vietnámi alvilág mindenható urát

2004.06.03. 08:45
Kivégezték csütörtök reggel a "Ho-Si-Minh-városi keresztapát", akit egy évvel korábban ítéltek halálra maratoni per után.
Az alvilágban Nam Cam (Ötödik Narancs) néven ismert 57 éves Truong Van Cam a kilencvenes évek végén valóságos játékbarlang-, étterem-, nyilvánosház- és diszkóbirodalom ura volt és zsarolóbandát is irányított. A maffiavezért két alkalommal is halálra ítélték egyik vetélytársa meggyilkolásáért, valamint a tevékenységét takargatók megvesztegetéséért. Truong Van Camot golyó által végezték ki négy társával együtt Ho Si Minh-városban (az egykori Saigon), miután az államfőhöz benyújtott kegyelmi kérvényét elutasították.

A Vietnami Kommunista Párt úgy tálalta a pert, mint annak bizonyítékát, hogy ki kívánja irtani a korrupciót a magas beosztású tisztviselők körében.

Három magas rangú vezető - akiket sokan bűnbaknak tekintettek - fizette meg e politikai szándék árát. Tran Mai Hanht, a Vietnam Hangja közszolgálati rádió volt vezérigazgatóját, a kommunista párt mindenható központi bizottságának tagját kilencévi fegyházra ítélték.

Bui Quoc Huyt, volt rendőrminisztert, aki szintén tagja volt a központi bizottságnak, valamint Pham Sy Sient, a legfelsőbb ügyészség helyettes ügyészét 4-től 6 évig terjedő elzárásra ítélték.

Nam Cam, aki eredetileg dokkmunkás, majd a dél-vietnami hadsereg katonája volt, az elmúlt tíz évben Ho-Si-Minh-városban havi kétmillió dollárnak megfelelő összeget jövedelmező alvilági hálózatot épített ki. Korábban több alkalommal volt már rács mögött, de elegendő kapcsolattal rendelkezett ahhoz, hogy elengedjék.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.