Hajnalka
0 °C
14 °C

Vádat emeltek Nastase ellen

2006.02.07. 16:37
Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús bukaresti ingatlanügylet miatt.

A Mediafax román kereskedelmi hírügynökség szerint Nastase védőügyvédje megerősítette: a DNA közölte vele, hogy ügyészei vád alá helyezték a képviselőház elnökét, a 2000-2004. közötti román kormány miniszterelnökét egy bukaresti villanegyedben vásárolt telek és a ráépült több emeletes villa ügyében.

A DNA azt is közölte, hogy "egy adott időben" kiadandó hivatalos közleményében részletekkel szolgál majd az ügylettel kapcsolatos vádról.

#alt#
Nastase 2004-ben, az elbukott elnökválasztás estéjén (Fotó: EPA)

A feljelentés

2004 augusztusában a Romániában most kormányon levő Igazság és Igazságosság nevű liberális-demokrata pártszövetség (Alianta D.A.) egyik képviselője feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen.

A D.A. pártszövetség képviselője arra kérte az ügyészséget, vizsgálja ki, hogy 1998-ban Adrian Nastase - aki akkor a mai PSD közvetlen elődjének, a Romániai Szociális Demokrácia Pártjának (PSDR) és az akkori román képviselőháznak is az alelnöke volt - milyen körülmények között vásárolta meg egy azóta 60 millió dolláros banki csalásért börtönbe került képviselőtársától és pártfogoltjától a szóban forgó ingatlant.

A feljelentés szerint Nastase tényleges piaci értékénél 25-ször olcsóbban vásárolt meg a bukaresti elitnegyedben egy 700 négyzetméteres telket.

Újabb ügyészségi kivizsgálás

Egy hónapra rá, 2004 szeptemberében, a román korrupcióellenes ügyészség akkori vezetősége arról tájékoztatta a román közvéleményt, hogy a gyanúsnak mondott ügylet minden tekintetben törvényes volt, tehát az ügy kivizsgálását vádemelés nélkül lezárták.

De azóta a DNA új vezetősége ismét ügyészségi kivizsgálás tárgyává tette az ügyletet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején vád alá helyezte a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

A nagynéni-gate

A román sajtó az elmúlt hetekben a "nagynéni-gate" néven elhíresült botránytól volt hangos. Eszerint Adrian Nastase idei vagyonbevallásában az szerepel, hogy a politikus családjának egy bizonyos nagynénije egymillió eurós "ajándékkal" lepte meg nagy politikai karriert befutott rokonát. A "nagynéni-gate" miatt Adrian Nastase kénytelen volt lemondani a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről, de a lemondás nem érinti parlamenti mentelmi jogát.

Egyébként az exkormányfő ügyvédje maga sem érdektelen személy. Gheorghe Diaconescu ugyanis nem más, mint - ahogy a román sajtó megírta - az egykori Ceausescu-rendszer utolsó legfőbb ügyészének a helyettese.

Ő az, aki 1989 decemberében az egykori diktátor feleségének, Elena Ceausescunak a parancsára személyesen intézkedett az antikommunista temesvári felkelés 37 áldozatának titokban történt Bukarestbe szállításáról és névtelen "terroristákként" való elhamvasztásáról, hamvaik szennycsatornába szórásáról.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.