Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Iraki násznépre támadt egy amerikai helikopter?

2004.05.20. 10:34
Egy amerikai helikopter tüzet nyitott egy esküvő résztvevőire szerdán Irak nyugati részén, és támadásban több mint negyvenen haltak meg - közölték az iraki hatóságok. A Pentagon tagadja, hogy civileket bombázott.
Vitatja az amerikai hadvezetés, hogy lakodalmi ünneplőket bombáztak volna meg amerikai helikopterek Irak északi részén. A Ramadi közelében végrehajtott támadásban a helyi hatóságok közlése szerint 42-45 ember vesztette életét, köztük legalább tizenöt gyermek és tíz nő.

Lőttek rájuk

Az amerikai hadsereg beszámolója szerint csapataik szerdán hajnali háromkor indítottak akciót egy a sivatag elhagyott részén fekvő ház ellen, mely a hírszerzés jelentése szerint terroristák búvóhelye volt. A katonák "ellenséges tűzbe" kerültek, ezért légitámogatást kértek.

A támadás után számos fegyvert, külföldi útleveleket, egy szatelites rádióadót és kétmillió iraki és szíriai dínárt találtak a szír határtól huszonöt kilométerre fekvő farmon - jelentette a FoxNews.

Ünnepeltek

Az iraki hatóságok szerint azonban a farmon esküvő volt, ahol az ünneplő sokaság a hagyományoknak megfelelően a levegőbe lövöldözve éltette az ifjú párt. Az amerikai hadsereg már Afganisztánban is támadásnak vélt ünnepi lövöldözéseket.

"Esküvő volt, az amerikai gépek mégis megtámadtak minket. Hát ez a demokrácia, amit Bush elnök hozott el nekünk" - nyilatkozta az al-Arabija tévének egy túlélő. Egy másik szemtanú szerint is lakodalom volt.

Egy ismeretlen szemtanú a CNN-nek azt mondta, hogy legalább 100 bombát dobtak le rájuk az amerikaiak, noha az ünneplő faluban senki nem bántotta vagy provokálta őket. Az al-Arabija képein egy poros út mellett lehetett látni a kiterített holttesteket, valamint azt, hogy már ássák számukra a sírokat.

Nem kaptak jelentést

Az amerikai hadsereg hivatalos vizsgálatot kezdett az ügyben. "Nem kommentálhatom az eseményeket, mert még egy alakulatunktól sem kaptunk jelentést az esetről" - jelentette ki San Williams alezredes, amerikai katonai szóvivő. Mint mondta, az ilyen eseteket kiemelten kezelik, a vizsgálati kérést már át is irányították a hadműveleti irányítási központba - írja a FoxNews.

Az Egyesült Államok korábbi közlései szerint Szíriából külföldi fegyveresek özönlenek Irakba, hogy részt vegyenek az amerikai hadsereg elleni felkelésben.

2002 júliusában az afganisztáni Uruzgaán tartományban támadt esküvői sokaságra az amerikai légierő. A negyvennyolc halálos áldozatot követelő támadást a hadsereg vizsgálata megalapozotnak találta, mivel az amerikai gépek tűz alá kerültek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!