Árpád
-2 °C
9 °C

Belgium ismét megfúrta a NATO döntését

2003.02.16. 22:54
Bár Franciaország már gyakorlatilag hozzájárult, Belgium módosító indítványai miatt ismét megbukott a Törökországnak nyújtandó katonai védelem tervezésére vonatkozó javaslat. Pedig a franciák ahhoz is hozzájárultak, hogy a szövetség nélkülük döntsön. A holland kormány megunta a várakozást, saját hatáskörében három rakétaüteget küld Törökországba.
Három Patriot légvédelmi rakétaüteget indított útnak Törökországba a holland hadsereg. A Patriot rakétákat Törökország kérésére, kétoldalú megállapodás alapján küldik, és a művelethez nincs szükség az atlanti szövetség jóváhagyására - mondta el Hans van der Heuvel, a védelmi minisztérium szóvivője. A kérdésben döntésképtelen NATO-t megkerülő döntésével Hollandia támogatását kívánja kifejezni az Egyesült Államok Irak-politikája felé - írja a Reuters. A katonai szövetség ugyanis továbbra is döntésképtelen.

Kudarcot hoztak a belga módosító javaslatok

Hiába határoztak úgy a tagországok nagykövetei, hogy a védelmi tervezés kérdéséről a mind a tizenkilenc tagállamot magában foglaló állandó tanács, hanem a Franciaország nélkül felálló védelmi tervező bizottság döntsön, Belgium módosító javaslatai meghiúsították a tanácskozás sikerét. Belgium csak abban az esetben járult hozzá vétója visszavonásához, ha a NATO az iraki helyzet alakulásának megfelelően folyamatosan felülvizsgálja azt.

Franciaországon már nem múlna

A zárt ajtók mögötti egyeztetésekről kiszivárgott információk szerint a belga javaslatot még a korábban szintén vétózó Németország sem támogatja. Hiába járult tehát hozzá Franciaország ahhoz, hogy a döntést részvétele nélkül, az állandó tanács szimbolikus megerősítésével hozzák meg, este nyolcig nem született megoldás a válságra. Michels belga külügyminiszter szerint országa mindennek ellenére kitart álláspontja mellett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!