Miklós
-7 °C
2 °C

Háborús bűnös a NATO?

2000.06.07. 11:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Háborús bűnök elkövetésével vádolja a NATO-t az Amnesty International, nemzetközi emberijog-védő szervezet. A katonai szövetség tiltakozik a vádak ellen. Sir George Robertson NATO-főtitkár szerint a szövetségi erők mindent megtettek a civil áldozatok csökkentése érdekében, bár történtek sajnálatos hibák. Jugoszlávia perindítványát a NATO ellen elutasították.
A nagy magasságú bombázás növeli a tévedés lehetőségét
Az Amnesty vádjai szerint a katonai szövetség a tavalyi, koszovói bombázások közben többször is civil létesítményeket támadott, ártatlan emberek halálát okozva. A jogvédő szervezet szerint a NATO ellenséges célpontjainak kijelölésekor nem minden esetben vette figyelembe a nemzetközi emberi jogi normákat.

Az Amnesty International legerősebb érve az Észak Atlanti szövetség ellen az, hogy a belgrádi televízió tavaly áprilisi bombázása ,,direkt támadás volt egy civil objektum ellen", mely lépés ellent mond a nemzetközi háborús törvényeknek. A légicsapásban tizenhatan vesztették életüket Belgrádban. A jogvédő szervezet szerint több mint hatszáz civil áldozatot követelt a NATO tavalyi csapássorozata, de ez a szám jelentősen kisebb is lehetett volna, ha a szövetségi erők pontosabban tervezték volna meg akcióikat.

Sir George Robertson, a katonai szövetség főtitkára tiltakozott a vádak ellen. A főtitkár szerint a szövetségi erők ,, a fegyveres konfliktus alatt mindvégig betartották a nemzetközi törvényeket, beleértve a háborúról szóló egyezményeket is", bár azt Lord Robertson is elismerte, hogy ,,történtek ugyan sajnálatos hibák néhány esetben, de ezeket a NATO-légicsapások pozitív eredményeinek fényében kell megítélni. A lényeg az, hogy összességében sokkal nagyobb áldozatoktól mentette meg a térség civil lakosságát a katonai akció, mint amekkkorát a NATO hibái okoztak." - fogalmazott a főtitkár a BBC-nek.

Carla Del Ponte, nemzetközi háborús bűnökkel foglalkozó ügyész ugyanakkor elutasította Jugoszlávia kérelmét, melyben a balkáni ország bírósági eljárás megindítását sürgeti a NATO ellen, háborús bűnök elkövetése miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.