Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Románia nemzetállam marad

2003.06.24. 17:02
Továbbra is nemzetállamként határozza meg Romániát az ország alkotmánya - döntött a román parlament. A javaslat ellen kizárólag a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége foglalt állást, a román pártok, tekintet nélkül politikai beállítottságukra, elutasították azt.
Nacionalista kiskapu

Varga Attila, az RMDSZ képviselője szerint a nemzetállam szó eltörlése nem sértené a román szuverenitást. Megmaradása azonban "potenciális veszélyt" jelent, mivel lehetőséget ad egy "nacionalista, kisebbségelleni" politika számára.

A kormányzó szociáldemokraták szerint minden európai állam alapját a nemzetállam képezi. A nemzetállam fogalma az ellenzéki Demokrata Párt szerint is megfelel az európai követelményeknek.

Menjetek haza!

"Az RMDSZ nemzetellenes eszméket próbál becsempészni az alkotmányba" - jelentette ki a legnagyobb ellenzéki párt, a szélsőséges Nagy-Románia Párt képviselője. A szélsőséges honatya a magyarok távozását követelte Romániából.

A Nagy-Románia Párt kirohanását az RMDSZ képviselői felháborodással fogadták. Helytelenítette a megnyilatkozást a Nemzeti Liberális Párt szónoka és Valer Dorneanu kormánypárti házelnök is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!