Eleonóra
1 °C
7 °C

Mohamed el-Baradei a Nobel-békedíjas

2005.10.07. 11:17
Az atomfegyverkezés elleni munkájával Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője érdemelte ki a Nobel-békedíjat 2005-ben. A friss Nobel-díjas hétfőn Magyarországra látogat. Az Index szavazásának toronymagas győztese, Horn Gyula a német egység tizenöt éves évfordulóján lecsúszott a díjról.
Az atombéke őre
Mohamed el-Baradei 1942 június 17-én született Egyiptomban. 1962-ben a kairói egyetemen szerzett jogi diplomát. 1974-ben a New York-i egyetem jogi karán kandidált. 1964 óta diplomataként dolgozik, kétszer is Egyiptom ENSZ-képviselője volt. 1984-től dolgozik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségénél (NAÜ). 1984-93 között a NAÜ igazgatójának jogi tanácsadója, 1993-1997 között a NAÜ külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese. 1997 óta a szervezet elnöke.

Mohamed el-Baradei, az ENSZ Nemzetközi Atoneregie-ügynökségének (NAÜ) a vezetője nyerte el a Nobel-békedíjat 2005-ben. Baradeit tavaly Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőrével együtt tavaly emlegették az esélyesek között.

A Nobel-bizottság indoklása szerint el-Baradei "az atomenergia háborús felhasználásának megakadályozásáért és békés, a lehető legbiztonságosabb használatáért tett erőfeszítéseivel" érdemelte ki a díjat.

Hazánkba látogat

El-Baradei 1997 december elseje óta vezeti a NAÜ-t, megbízását idén az amerikaiak korábbi ellenkezése ellenére meghosszabbították. George W. Bush és kormánya azért ellenezte el-Baradei megbízásának meghosszabbítását, mert a NAÜ vezetője az iraki háború és az iráni atomválság idején is kompromisszumos megoldásokat keresve hátráltatta az amerikaiak háborús terveit.

A friss Nobel-díjas hétfőn Sólyom László meghívására Magyarországra látogat.

Tavaly volt esélyes


Mohamed el-Baradei

A Nobel-békedíj hagyományosan az egyik legmegtippelhetetlenebb. Az idén a fogadóirodák és a szakértők Marti Ahtisaari finn elnököt tartották a legesélyesebbnek. Jellemző, hogy a tavaly sztárolt Hans Blix és el-Baradei egyik találgatásban sem szerepelt.

Szerepelt viszont az állandó favorit Vacláv Havel, Bono Vox és a húsz évvel ezelőtti Live Aid koncert után idén Live8 néven segélykoncertet szervező Bob Geldof is. Az Index külpolitikai szakírója Horn Gyulát is az esélyesek közé sorolta a német egység tizenötödik évfordulóján a vasfüggöny lebontásában szerzett érdemei miatt.

Az Index szavazásán már csak a nemzeti büszkeség miatt is Horn Gyula toronymagasan végzett az élen az összes szavazat kétharmadával. Horn előnyére jellemző, hogy összesen 1593 szavazat érkezett, mégis kilencszáz szavazatos előnnyel végzett az élen.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.