Vilma
-8 °C
3 °C

Kelet-Németország az egyesítés ellenére is elmaradott

2006.10.03. 11:18
A keleti tartományokért felelős miniszter tizenöt-húsz, a gazdaságkutató intézet elnöke negyven év alatt tartja behozhatónak az egykori Német Demokratikus Köztársasághoz tartozó öt tartomány hátrányának ledolgozását.

Tizenhat évvel az ország újraegyesítése után továbbra is elmaradott állapot jellemzi Kelet-Németországot, tűnik ki abból a jelentésből, amelyet a kormány október harmadika, azaz a német egység napja alkalmából hozott nyilvánosságra.

Vándorol a munkaerő

Az egykori NDK-hoz tartozott öt új tartomány helyzetét 1997 óta évről-évre felmérő, nem éppen ünnepi hangulatú beszámoló továbbra is az alacsony gazdasági növekedést, a munkanélküliséget és a lakosság elvándorlását tekinti a legsúlyosabb problémának.

A jelentés ezek közül is a munkanélküliséget tartja a legfeszítőbb gondnak, elismerve, hogy az állástalanok száma a keleti tartományokban éppen kétszerese a nyugati munkanélküliekének. A munkahelyek hiánya mindenekelőtt Brandenburg és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt sújtja.

Ez pedig a fiatal és jól képzett munkaerő elvándorlásához vezet, amit bizonyít, hogy a múlt évben csaknem százezer ember hagyta el Németország keleti felét. Az itteni jövedelmek mintegy tizenöt százalékkal maradnak el a nyugati jövedelemszinttől, állapítja meg a beszámoló.

Húsz év alatt ledolgozható hátrány

A gondok orvoslása érdekében a szövetségi kormány éves jelentésében a gazdasági növekedés felgyorsítása és további beruházások mellett tette le a garast, ami remény szerint jelentős számú újabb munkahely teremtéséhez vezethet.

A német kormány korábban a következő évtized végét jelölte meg azon időpontként, amikor az életviszonyok tekintetében Németország keleti fele felzárkózhat a nyugati régió mellé. Erre a célra több mint 150 milliárd eurót irányzott elő. Wolfgang Tiefensee, a keleti tartományokért felelős szövetségi miniszter hétfőn viszont "15-20 év alatt" vélte ledolgozhatónak a hátrányt. A hallei gazdaságkutató intézet (IWH) elnöke pedig úgy látja, hogy a szintkülönbség kiegyenlítése még akár 40 évet is igénybe vehet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!