Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Szombaton indulhat Nedzsef ostroma

2004.04.16. 14:37
Bár az amerikaiak korábban ódzkodtak tőle, szombaton mégis megindulhat Nedzsef ostroma. Egy libanoni lapnak nyilatkozó iraki kormányzati tisztviselő szerint a várost ostromgyűrűbe záró amerikai csapatokat folyamatosan erősítik.
Szombaton megkezdhetik Nedzsef ostromát az amerikai erők. Moktada asz-Szádr szélsőséges síita vezér magánhadserege múlt hétfőn foglalta el a síiták legszentebb városát, az amerikaiak szerdán vontak ostromgyűrűt a város köré.

Erősítenek

Az amerikaiak alapvetően ódzkodnak a síita szent hely elleni rohamtól, nem akarnák magukra haragítani a mérsékelt síita vezetőket. Az al-Muszatakbal című libanoni napilap iraki kormányzati forrásokra hivatkozó jelentése szerint azonban a város környékére folyamatos erősítéseket küldenek az amerikaiak. A napilap értesülései szerint az akció célja Szádr magánhadseregének kiűzése.

Az amerikaiak röplapokon már felszólították a milícia tagjait, hogy hagyják el a várost.

Átléphetik a vörös vonalat

Muktada asz-Szadr pénteken figyelmeztette az amerikaiakat hogy rendkívül sokat kockáztatnak a támadással. "Ha megölnek, vagy elfognak, az iraki emberek tudni fogják, hogyan válaszoljanak olyan erővel és keménységgel, amelyet elképzelni se tud senki" - nyilatkozta az asz-Szafir című libanoni lapnak.

Az iraki síiták szellemi vezére, a követőit mindeddig mérsékletre intő Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh szintén óva intette az amerikaiakat a támadástól, mondván, a szent város megrohamozásával "megálljt parancsoló vörös vonalat lépnek át".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!