Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Ellenzéki marakodás Németországban

2004.08.04. 11:45
Németországban 2006-ban lesznek a választások, az ellenzéki pártvezetők között azonban már most elindult a marakodás a szövetség "vezérének" személyét illetően.
"Piszkálódó" hangvételű nyilatkozatot tett a 2002-es németországi parlamenti választáson alulmaradt Edmund Stoiber a testvérpárt vezetőjére, adta hírül az MTI a német Münchner Merkur bulvárlapra hivatkozva. A nyilatkozat azt jelzi, hogy a kisebbik német uniópárt elnöke szemlátomást nehezen nyugszik bele abba, hogy két év múlva várhatóan nem ő lesz a konzervatív tábor kancellárjelöltje.

Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezére, aki 2002 őszén alulmaradt Gerhard Schröder kancellárral szemben a parlamenti választásokon, a Münchner Merkur szerdai számában meglehetősen becsmérlő hangon nyilatkozott a testvérpárt CDU elnökéről, Angela Merkelről. A bulvárlap első oldalán hozott szalagcím szerint Merkel és a liberális pártvezér Guido Westerwelle "a nyomába sem ér Schrödernek és Fischernek".

A jelenlegi ellenzék júliusban megegyezett abban, hogy 2006 őszén együtt lépnek föl a választásokon, és győzelem esetén keresztény-liberális (CDU/CSU-FDP) kormányt alakítanak. A müncheni újságnak adott interjúban a CSU elnöke óva intett a jelenlegi koalíció lebecsülésétől és úgy vélte, Gerhard Schröder kancellár és helyettese, Joschka Fischer "távolról sem nevezhetők pehelysúlyú ellenfélnek". "Velük szemben a polgári pártoknak "a lehető legjobb formációt kell kiállítaniuk, hogy a polgári tábor egészét meg tudják szólítani" - mondta Stoiber.

Meglátása szerint tévedés azt hinni, hogy Merkel és Westerwelle "a jövő kettőse". Az uniópártoknak nehéz dolguk lesz, ha egy keletnémet protestánssal és egy bonni agglegénnyel próbálják megnyerni maguknak a polgári tábort. Nehezíti a helyzetet, hogy Fischer külügyminiszter konzervatív körökben is nagy kedveltségnek örvend - mutatott rá a CSU elnöke.

Július 19-én, Merkel 50. születésnapján Stoiber még mosolyogva gratulált riválisának, kijelentve: "a müncheni testvérpárt mindig az ön oldalán áll; együtt sikerülni fog". Egyes megfigyelők ebből azt vélték kiolvasni, hogy a bajor politikus lemondott a kancellárjelöltségről Merkel javára. Stoiber mindazonáltal a mai napig nem mondta ki egyértelműen, hogy átengedné az áhított posztot a CDU elnökének. Merkel már 2002 januárjában is csak kemény alkudozás után ment csak bele abba, hogy Stoiber legyen az uniópártok kancellárjelöltje.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.