Mária
-6 °C
-2 °C

Német egység: a tízéves évfordulót ünneplik

2000.10.03. 12:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Újraegyesítésének tízéves évfordulóját ünnepli kedden Németország. Több tízezer ember gyülekezik jelenleg is Berlinben a Brandenburgi Kapunál és Drezdában, ahol az esti órákban megrendezik a hivatalos ünnepségeket. Az ünnepi hangulat azonban nem felhőtlen Németországban, ahol sokan vannak, akik nem tudták követni az utóbbi tíz évben az országban végbement folyamatokat. A német gazdaság erős, de a fejekben még mindig megosztott az ország.
Orbán Viktor és Helmut Kohl a Milleniumi-emlékérem átadásán
Az egyévtizedes múltú egységes Németország jubileumi ünnepségein jelen lesz kedden a világ összes jelentős politikusa, akik valamilyen formában hozzájárultak a közel fél évszázadig kétpólusú, kettészakított Európa mementójává vált ország egyesítéséhez.

Az ünnepi hangulat azonban nem felhőtlen Németországban. Helmut Kohl, a ,,Nagyember", aki szédületes politikai pályafutásával és eredményeivel még életében legendává vált, nem vesz részt az ünnepségen, mert - saját bevallása szerint - nem volna képes beszédet mondani a jeles napon.

Az ünnepségekre nem hívták meg az osztrák kormány egyetlen képviselőjét sem

Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter sajnálatosnak tartja, hogy a német kormány elfeledkezett arról a fontos szerepről, amelyet Ausztria a vasfüggöny lehullásában játszott.

Ausztria és Németország között azt követően romlott meg a viszony, hogy Berlin határozottan kiállt a szankciók mellett, amelyeket az EU tizennégy tagállama hirdetett meg Ausztria ellen a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt kormányban való részvétele miatt. Jörg Haider többször nyíltan sértegette Gerhard Schröder német kancellárt és főleg Joschka Fischer külügyminisztert, s a szankciók feloldása után Wolfgang Schüssel kancellár is tett néhány célzást a német politikusokra.

Joschka Fischer viszont igen éles hangnemben zárkózott el attól, hogy Haider felszólításának eleget tegyen, és bocsánatot kérjen Ausztriától Németországnak a szankciók idején tanúsított magatartásáért, s újra megbélyegezte az Osztrák Szabadságpártot.

Kohl ellen ugyanis jelenleg is eljárás van folyamatban, melynek célja felderíteni azt a rendkívül sötét és szövevényes pénzügyi botrányt, melyre az exkancellár leváltása után derült fény. Kohl tizenhat éves kancellári pályafutása alatt máig tisztázatlan körülmények között szerzett márkamilliókat pártja, a CDU számára. Németország utóbbi évtizedeinek kétségtelenül legnagyobb formátumú politikusa olyan botrányba keveredett, mely árnyékot vet teljes politikai pályafutására, ezért sokan megkérdőjelezik, hogy valóban ő volna a modern Németország atyja.

Németország az elmúlt egy évtizedben soha nem látott átalakuláson ment keresztül. Kelet és Nyugat határai előbb csak hivatalosan, később társadalmilag és gazdaságilag is elmosódtak, a nyugati oldal példátlan tőkeinjekciókkal segítette a kommunista világrész előretolt helyőrségének számító NDK-t. Az ,,osszik" helyzeti előnyüknek köszönhetően, bár negyven évig az egyik legszigorúbb barakkban éltek, villámgyorsan integrálódtak az EU-ba, hadseregük NATO-tag lett.

A keletiek közül azonban sokan túlságosan is gyorsnak találták az átalakulást. A lakosság nagy részét felkészületlenül érte a csatlakozás, mellyel sokan nem tudtak lépést tartani, annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedben a Népszabadság információi szerint minden egyes keletnémet polgárra fejenként 50 000 dollárt költöttek segélyek, befektetések és támogatások formájában, mely - összehasonlításul - több mint harmincszorosa az ugyanebben az időben itthon fejenként elköltött beruházásnak.

Magyar szerep a német egységben
1989 szeptemberében a Németh Miklós vezette magyar kormány külügyminisztere, Horn Gyula megnyitotta az osztrák-magyar határt a keletnémet menekültek előtt. A lépés után az akkor már látványosan bomlásnak indult szocialista Magyarországon végképp bizonyossá vált, hogy végéhez közeledik a negyvenéves szovjet befolyás, hiszen hasonló önálló kezdeményezés a hetvenes-nyolcvanas években elképzelhetetlen lett volna. A '89-es események és az ezek közvetlen eredményeként bekövetkezett magyar rendszerváltozás eseményei, az egyes politikusoknak ebben a folyamatban betöltött szerepének értékelése mára politikai csaták tárgyává vált. A jelenlegi kormánypártok többször megkérdőjelezték a Németh-kabinet szerepét az itthoni átalakulásban, ha politikai érdekeik úgy kívánták. Németország nem lát okot a valós érdemek megtagadására. Orbán Viktor és Horn Gyula kedden együtt vesznek részt Drezdában, a német egység tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Gazdasági szakemberek úgy gondolják, hogy a keletiek rosszul gazdálkodtak a hatalmas összegekkel. Tartós fogyasztási cikkeket vettek rajta, házat építettek, egyszóval idejekorán felélték a juttatásokat. A volt NDK-nak nem volt ideje arra, hogy a váltás, a csatlakozás, a demokrácia ne csak a pénztárcákban, hanem a fejekben is jelen legyen, és kialakulhasson a hosszú évtizedekig elnyomás alatt élő emberek tudatában a demokratikus gondolkodás és identitástudat.

A keddi nemzeti ünnep tíz évvel azután, hogy az ünnepségsorozaton a jelenlegi miniszterelnökkel együtt jelenlévő Horn Gyula megnyitotta az osztrák-magyar határt a fogatlanná vált orosz medve gyengeségét megérező menekülő keletnémetek előtt, egy gazdaságilag erős, de társadalmilag továbbra is megosztott Németországot talál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.