Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nepál: király helyett kommunisták?

2001.07.23. 14:07
Rendszerváltó harcuk újabb állomásaként a Nepálban tevékenykedő maoista harcosok vasárnap késő este újabb támadással "ünnepelték meg" az ország új miniszterelnökének beiktatását. Az 1996-ban kezdődő harcokban mindeddig több mint ezerötszáz ember halt meg.

Legalább tizenöt rendőr meghalt, és harminchat megsebesült vasárnap késő este, mikor a nepáli Bajura körzetben, Pandusen faluban maoista aktivisták megtámadtak egy rendőrőrsöt. A támadás az új miniszterelnök, Sher Bahadur Deuba kinevezése után pár órával történt. Az új miniszterelnök a megtámadott faluban lakik.

A harc célja: kommunista köztársaság

A maoista aktivisták 1996 óta különböző gerillamódszereket alkalmazva harcolnak az alkotmányos monarchia ellen, céljuk a kommunista köztársaság kikiáltása. A harcok megkezdése óta több mint ezerötszáz embert gyilkoltak meg. A maoisták harcát csupán felerősítette, hogy június elsején ismeretlen okokból a nepáli trón örököse kiirtotta az egész királyi családot, komoly alkotmányos válságot és feszültséget okozva ezzel.

A régi miniszterelnöknek, Girija Prasad Koiralanak is a maoisták, illetve az ellenük folytatandó kormányzati harc, no meg az őt ért korrupciós vádak miatt kellett lemondania. Az új miniszterelnök tavaly már folytatott tárgyalásokat a lázadó maoistákkal, nem túl sok sikerrel.

A király India és a CIA bábja

A maoista aktivisták úgy gondolják, hogy a mostani király, Gianendra felelős a királyi család kiirtásáért, és a koronás főt "India és a CIA bábjának" tartják. A kommunista rendszer híveinek kedvelt célpontja a rendőrség. Több mint egy hete Nuwa faluban ötvenkilenc rendőrt ejtettek túszul, közülük tizenötöt már szabadon engedtek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!