Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Áttörés Észak-Írországban?

2003.10.21. 12:18
Az észak-ír republikánusok és uniónisták kedden bejelentett megállapodása értelmében novemberben parlamenti választásokat tartanak Észak-Írországban.
A republikánus Sinn Fein, az Ulsteri Uniónisták (UUP), a brit, valamint az ír kormány magas rangú képviselői két hetes tárgyalás után megállapodtak abban, hogy november 26-án parlamenti választásokat tartanak Észak-Írországban. Az észak-ír kormány működését 2002-ben függesztették fel, amikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) kémhálozatot működtet a parlamenten belül. A parlamenti választásokat eredetileg májusban rendezték volna, ám a brit kormány elnapolta a szavazás időpontját addig, "amíg nem tisztázódik az IRA valódi szándéka".

Üdvözölték

Elemzők szerint a mostani megállapodás tulajdonképpen az IRA lefegyverzésének harmadik szakaszát is magában foglalja. Michael McGimpsey az UUP nevében azt mondta, hogy a republikánusoknak meg kell győzniük az embereket, hogy a békefolyamat elkötelezett hívei. Alex Maskey a Sinn Feintől úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy már nagyon várja a választásokat. Nigel Dodds, a Demokrata Uniónista Párt színeiben hozzátette, hogy "antidemokratikus és felháborító volt, hogy a választásokat már kétszer is elnapolták.

Blair és Ahern is ott lehet

Várhatóan kedden Gerry Adams, a Sinn Fein vezetője fontos bejelentéseket tesz az IRA jövőjével kapcsolatban. Ezt követően az IRA lefegyverzését irányító John de Chastelain tábornok a leszerelési folyamat technikai részleteiről számol be. Egyes források szerint kedden Tony Blair brit, és Bertie Ahern ír miniszterelnök is Belfastba utazik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.