Gyöngyi
2 °C
13 °C

Meggyilkolták Nigéria igazságügy-miniszterét

2001.12.24. 22:31
Vasárnap meggyilkolták Nigéria igazságügyminiszterét, Bola Igét. A támadók álmában, egyetlen lövéssel ölték meg a 71 éves politikust.
A vasárnap éjjeli merénylet indítékairól, a támadók kilétéről semmit sem tudni, csupán a politikus halálát erősítették meg hivatalos források.

Igét a délkeleti Ibadan városában, saját házában támadták meg vasárnap éjjel. A merénylők egyetlen szívtájékra leadott lövéssel végeztek az idős politikussal.

Egyes elemzők szerint a gyilkos merénylet összefüggésben lehet a délkeleti Osun tartomány vezetésében kialakult belső viszállyal. (Nigériában a gyarmati uralom megszűnte óta szinte állandóak a törzsi és hatalmi villongások.)

A múlt héten gyilkolták meg Osun állam kormányzóját, Odunayo Olagbajut, és zavargások törtek ki Ife városában. A most meggyilkolt igazságügyminiszter Olagbaju helyettesét és politikai ellenlábasát, Iyiola Omisorét támogatta.

Bola Ige egyébként elkötelezett demokrata volt, már a katonai diktatúra idején is szót emelt az önkényuralom ellen, a demokratikus értékek mellett. Alapítója volt a Szövetség a Demokráciáért pártnak.

A merénylet hírére Nigéria elnöke, Olusegun Obasanjo azonnal megszakította hivatalos programjait, és rendkívüli kormányülésen válságbizottságot hozott létre.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.