Emőke
8 °C
19 °C

Nigéria a világűrbe igyekszik

2001.07.06. 11:32
Ambiciózus, az éhező, és infrastrukturális hiányosságokkal küszködő országhoz nem illő terv szerint Nigéria a közeljövőben űrtechnológiával akar kísérletezni. Az afrikai államhoz hasonló cipőben jár Észak-Korea is: az ország egyharmadát az ENSZ eteti, miközben az ország fegyverkezésre és rakétatechnológiára fordítja kiadásai nagy részét.
A Világbank adatai szerint a világ 20 legszegényebb országa közé sorolt Nigéria közlekedési minisztere, Ojo Maueke a napokban kijelentette: országa a közeljövőben űrprogramot indít útjára. A program keretében űrintézetet hoznak létre, mely rakéta- és műholdtechnológiák kidolgozásával és felhasználásával foglalkozik majd.

Szegény ország, nagy álmokkal

A nigériai kormány hárommilliárd nairát (közel 8 milliárd forint) költene az elkövetkező három évben a programra. Bár Nigéria a világ hatodik legnagyobb olajexportőre, adóssága 8000 milliárd forintnyira rúg, az egy főre eső évi nemzeti jövedelem pedig csak 300 dollár körül van.

Nigériában a várható élettartam is meglehetősen rövid, 120 milliónyi lakosa a Világbank szerint átlagosan 53 életévet remélhet. Ebben jelentős szerepet játszik az a tény, hogy sokak számára nem biztosított az alapvető egészségügyi ellátás. A világegyetem rejtelmeit felfedezni igyekvő országban hiányos az infrastruktúra, az útfejlesztés nehézkes és lassú, és közoktatás is gondokkal küszködik.

Etnikai konfliktusok színtere

Mindemellett a közelmúltban Nigériában több etnikai konfliktus is kirobbant, a június végi összecsapások csak súlyosbították az általános válságot. A túlnyomóan mezőgazdaságból élő országban az alapvető élelmiszerek árai a terméshiány miatt rakétagyorsasággal emelkedtek, a kormány hatalmas mennyiségű rizs importálására kényszerült.

Észak-koreai rakétatervek és több millió éhező

A nigériai űrhódítási ambíciókat azonban messze felülmúlja a még mindig hidegháborúban gondolkodó népi demokratikus Észak-Korea. A kommunista vezetésű ország rakétafegyverei miatt a legnagyobb kihívást jelenti Amerika számára is.

Washington attól tart, hogy Észak-Korea rakétákkal és rakétatechnológiával lát el olyan, atomfegyver gyártására képes országokat, mint Pakisztán vagy Irán, és ez komoly veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve. A tárgyalások folyamán a rakétafegyverek csökkentéséért cserébe az észak-koreai állam műholdfelbocsátási technológiát és lehetőséget kért, az egyeztetés azonban kudarcba fulladt.

Az űrterveket dédelgető és a világ egyik legnagyobb fegyverarzenálját birtokló országban azonban általános az éhezés. Az ENSZ egyedül világélelmezési programján keresztül napi 8 millió embert etet, vagyis a lakosság egyharmadát látja el élelemmel. Bár a hatóságok ezt nem ismerik el, 1995 óta a lakosság élelmezését külföldi segélyekkel oldják meg. Az ország gazdasági helyzetéről pontos adatok nincsenek, a CIA Factbook becsült adatai szerint az egy főre eső GDP 1000 dollár körül van, az ország külföldi adóssága pedig 12 milliárd dollárra rúg.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.