Judit
-2 °C
8 °C

Újabb botrány a Nike körül

2001.01.29. 15:19
A Nike arra kért fel egy független munkajogi szervezetet, hogy küldjön megfigyelőket egy, a Nike által beszállítóként használt mexikói gyárba, ahol állítólag súlyos munkaügyi és emberjogi visszaélésekre került sor. A szervezet előzetes jelentése ezt megerősítette. A cég további vizsgálatokat akar.
Mint a Global Exchange nevű cégfigyelő szervezet honlapjáról kiderül, a Nike január közepén levélben kérte fel a Worker Right Consortium (WRC) nevű New York-i munkajogi szervezetet, hogy küldjön megfigyelőket egy mexikói gyárba, a sportszergyártóóriás egyik beszállítójába. A Global Exchange korábban ugyanis arra figyelmeztetett, hogy a gyárban a rendőrség sztrájkoló munkásokat vert meg. A Nike-t már rengetegszer vádolták meg azzal, hogy külföldi gyáraiban - vagy beszállítóinak gyáraiban - rendszeresen munka- és emberijogi sértésekre kerül sor.

Ember- és munkajogi visszaélések a Nike beszállítójánál

A szóban forgó mexikói gyár dolgozóit a Global Exchange szerint azért bántalmazta a rendőrség, mert több társuk kirúgása miatt sztrájkba kezdtek. A kirúgott munkásoknak pedig azért kellett távozniuk, mert sztrájkra szólítottak fel a rossz kantintermékek és az alacsony bérek miatt (30 dollár egy 45 órás munkahétért; kb. 8600 forint).

A munkajogi szervezetnek írt, honlapjukon nyilvánosságra hozott levelében a Nike alelnöke közölte, hogy nem vásároltak a gyártól tavaly december óta, és nem ellenezné, ha a szervezet megfigyelőket küldene a helyszínre. Aláhúzta, hogy a munkások nagy része már feladta a sztrájkot.

A Nike-ügy
Először 1992-ben került reflektorfénybe a Nike, amikor egy Jeff Ballinger nevű amerikai aktivista beszámolókat közölt tapasztalatairól, amiket Indonéziában szerzett. Ballinger híradásai a szándékosan alacsonyan tartott minimálbér miatti alacsony fizetésekről és rossz munkakörülményekről több újságban is megjelentek. 1993-ban a CBS nevű csatornának riportot készített az indonéz Nike-munkásokról, amiből az is kiderült, hogy a cég nem tűrte a munkások közti szervezkedéseket: akik szakszervezetbe akartak tömörülni, rendszeresen zaklatásnak voltak kitéve, nem egyszer pedig fizikailag is bántalmazták őket. Az indonéz kormány semmiféle segítséget nem nyújtott a kihasznált munkásoknak, sőt, élenjárt a szakszervezeti mozgalmak eltiprásában. Az elkövetkező években rendszeresen jelentek meg riportok és újságcikkek a Nike távol-keleti gyáraiban uralkodó állapotokról, és nyilvános fellépésekre is sor került. A cég többször is megígérte, hogy felszámolja a visszaéléseket és jogtalanságokat, de sok civil szervezet szerint nem történt valódi előrelépés. Több olyan, szintén transznacionális vállalatról tudni azonban, ahol valódi változásokhoz vezetett a civil szervezetek által kezdeményezett kampány.
A független szervezet megerősítette a vádakat

A WRC előzetes, január 25-ei jelentése azonban megerősítette a Global Exchange vádjait: a megfigyelők szerint a beszállító több, gyermekmunkára, fizikai és szóbeli bántalmazásra és a szabad gyülekezés jogára vonatkozó mexikói és nemzetközi törvényt is megsértett. A szervezet hamarosan nyilvánosságra hozza jelentése végleges verzióját. A WRC felszólította a beszállítót, hogy engedélyezze nemzetközi megfigyelők jelenlétét a gyárban. A Nike-nak és a Reeboknak is eljuttatott közlemény szerint nem jó megoldás, ha a sportruházati cégek megszüntetik kapcsolatukat a beszállítóval. A helyes lépés a WRC szerint az volna, ha a cégek nyomást gyakorolnának azoknak a gyáraknak a vezetőségére, ahol hasonló esetek előfordulnak.

A Nike további vizsgálatot akar

A sportruházati cég ugyanaznapi közleményében kijelentette, hogy további vizsgálatokat tart szükségesnek. A Nike nem tartja objektívnak a WRC-t, sem előzetes jelentését, de hozzáteszi, hogy ezt a szervezet is szívesen látja abban a megfigyelőcsoportban, amelyben a gyár vezetősége mellett a Reebok képviselői és a Fair Labour Association nevű munkajogi szervezet is jelen lenne. Ez a csoport végezné a további vizsgálatokat. A cég közleményében elkötelezte magát az ember- és munkajogi rendelkezések tiszteletben tartása mellett. Az ügyet egyébként láthatóan komolyan veszi a transznacionális óriás: honlapja első oldalán, külön szürke keretben foglalkozik vele.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!