Gyöngyi
2 °C
13 °C

Nixon adott utasítást a Watergate-betörésre?

2003.07.28. 13:09
Három hónappal a Watergate-betörés előtt Nixon személyesen adott utasítást a demokrata Párt kampányközpontjának lehallgatására - állítja a volt elnök egykori hivatalsegédje. "Kétes hitelű szavak egy kétes szereplőtől" - kommentálta a nehezen igazolható vádakat a Watergate botrány egy kutatója.
Nixon adott utasítást a Demokrata Párt kampányközpontjának lehallgatására - jelentette ki egy dokumentumfilmben Jeb Magruder, a Watergate-betörés miatt kirobbant botrány után lemondásra kényszerülő elnök volt hivatali segédje. Nixonról eddig úgy vélték, hogy csak az eset eltusolásában játszott szerepet.

Meg kell tenni

Magruder 1972 márciusában - három hónappal a betörés előtt - hallgatta ki az elnök és kampányfőnöke, a korábbi igazságügyi miniszter John Mitchell beszélgetését. A két férfi Gordon Liddy, Nixon kampánystábja tagjának tervét tárgyalta. Liddy a demokrata vezér Larry O'Brien irodájának lehallgatását ajánlotta.

"Mindenképpen információkat kell szereznünk O'Brienről. Erre egyetlen esélyünk van, az Liddy terve. Meg kell tenni" - mondta Nixon Magruder emlékei szerint.

Kitelt tőle

"Nem rázott meg a hír, nem olyasvalami, amit ne tudnék elhinni Nixonról" - kommentálta a BBC-nek Magruder állításait John Dean. Dean fehér házi tanácsadó volt Nixon elnöksége alatt.

Nehezen igazolható vád

A Watergate botrány egyik legelismertebb kutatója azonban szkeptikus. "Kétes hitelű szavak egy kétes hitelű szereplőtől" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek Stanley Kutler.

Nixon és Mitchell halott, csakúgy mint az ügy több más kulcsfigurája is. Magruder vádjait így nehéz igazolni - írja a BBC.

Magrudert annak idején hét hónap börtönre ítélték a Watergate-botrányban játszott szerepe miatt, hamis eskü és összeesküvés vádjával.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!