Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Nizzában elfogadták a jogok chartáját

2000.12.07. 21:43
Az alapvető jogok európai chartájának aláírásával csütörtök délután hivatalosan is megnyílt az Európai Unió tagországainak vezetőiből álló Európai Tanács értekezlete. A találkozót megelőzően globalizációellenes tüntetők és szakszervezeti tömörülések csaptak össze a rendőrökkel. Több alapvető kérdésben nincs megegyezés, de hírek szerint közeledtek egymáshoz az álláspontok.
EU-zászlót égetnek az utcán a tűntetők

Az uniós állampolgárokat megillető alapvető polgári, politikai és szociális jogok foglalatának szánt chartát - Nagy-Britannia és Dánia ellenkezése miatt - egyelőre nem ruházzák fel jogilag kötelező érvénnyel. Ezután kezdődött meg a tagországok állam- és kormányfőiből, valamint az Európai Bizottság elnökéből álló Európai Tanács értekezlete, a voltaképpeni csúcstalálkozó.

Az nizzai csúcstalálkozó első felvonása, a tagországok és a tagjelölt államok részvételével lezajlott értekezlet után az elnöklő Jacques Chirac francia államfő kijelentette, az EU mindent megtesz azért, hogy a vállalt időre, 2003 elejére készen álljon az első felvételekre. A francia elnök aláhúzta, hogy a tizenötök magukévá teszik az Európai Bizottság bővítési stratégiáját, és annak a szellemében, a jelöltek között differenciálva folytatják a tárgyalásokat.

Chirac: Figyeljük a tagjelöltek megnyilvánulásait

Chirac elmondta, valószínűtlennek tartja Corneliu Vadim Tudor romániai győzelmét. Hozzátette: az EU figyeli a tagjelölt országokat, és ugyanolyan mércével méri megnyilvánulásaikat, mint ahogy saját tagjaival is teszi. A NATO és az új európai hadtest közt támadt elvi feszültségről azt mondta, aggodalomra nincs ok, senki nem vitatja el a NATO fontosságát, és Európa össze fogja hangolni katonai tervezését az észak-atlanti szervezettel.

Orbán: Magyarország 2002-től készen áll

A nizzai Európai Konferencián lekerült a napirendről az Európai Unió bővítésének "big bang" formájú megvalósulása, vagyis az, hogy az első hullámban nagyszámú jelölt országot vegyenek fel egyszerre - jelentette ki a magyar kormányfő a találkozó utáni sajtóértekezletén. ,,Egységesek a tizenötök abban" - fogalmazott -, ,,hogy fel kell venni az Unióba azokat a jelölteket, amelyek elvégezték a felkészülés munkáját". Hozzátette: Magyarország 2002 végétől készen áll a csatlakozásra.

A szakszervezetiek, anarchisták, kommunista csoportocskák, zöldek, baszk és korzikai nacionalisták, a globalizáció elszánt ellenfelei a csúcstalálkozó megkezdése előtt összecsaptak a rohamrendőrökkel Nizzában. A közéjük férkőzött rombolók és provokátorok felgyújtottak egy bankfiókot. Egyes értesülések szerint 16 rohamrendőr megsebesült. A tüntetők igazságosabb társadalmi jövedelemelosztást követeltek a dolgozóknak, a társadalom kisebbségeinek, tiltakoztak a globalizáció jelenségei ellen. Úgy vélik, a csúcs által elfogadásra kerülő alapjogok chartájánál sokkal messzebb menőre van szükség, elsősorban a szociális jogok terén.

Népszavazás Ausztriában a kilépésről?
Az Unióból való osztrák kilépést sürgető, pártok feletti akcióplatform közel 194 ezer aláírást gyűjtött össze a kezdeményezés támogatására, így a kérdés a parlament elé kerül, amely több mint százezer aláírás esetén köteles napirendjére tűzni a kezdeményezést, mégha nem is köteles elfogadni azt. A szavazásra jogosult osztrák polgárok 3,35 százaléka adta aláírását a kilépés támogatására, nyilván nem utolsó sorban az Ausztria ellen a többi tagállam által meghirdetett - időközben feloldott - szankciók hatására. A platform a javaslat elutasítása esetén folytatni szándékozik tevékenységét.

A legfontosabb kérdésekben nincs egyetértés

A konferencia kezdetén Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a kormányközi konferenciáért felelős tagja sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szavazattöbbséggel eldöntendő kérdések kibővítésében alakul valamiféle megegyezés. Negyven kérdésre bővítenék ki a döntési eljárást, ami kevesebb, amit eredetileg akart a Bizottság. Továbbra sem eldöntött az európai bizottság összetételének, illetve a miniszteri tanácsi szavazatok újrasúlyozásának kérdése.

A bővítés lehet a konferencia tétje

A várhatóan vasárnapig húzódó csúcstalálkozón az Unió tagállamainak több fontos intézményi reformban kell megegyezniük, amelyek többek között lehetővé tehetik a keleti bővítést is. Egyelőre azonban szinte semmiben nincs egyetértés a vezetők közt. Többek kifejezték reménykedésüket, hogy az utolsó pillanatban mégis születik valamilyen megegyezés.

A témák
- A szavazatok újrasúlyozása a miniszteri tanácsban
A népesebb tagállamok javára újraosztanák a szavazatokat, ezt természetesen a kicsik ellenzik.
- A biztosi helyek újrasúlyozása az Európai Bizottságban
A kibővülő Unió "kormánya" működésképtelenné válhatna, ha mindenkinek jutna egy bizottsági tag, ez a rendszer tehát megszűnne. A kicsik nem hajlandók ezt elfogadni, mert félnek, hogy a nagyok nélkülük hoznak majd fontos döntéseket.
- Minősített szavazattal hozott döntések kibővítése
Jelenleg a döntések kétharmadát hozzák így, ezt újabb ötven területtel bővítenék ki, de körülbelül húsz kérdésben sok tagállam fél lemondani vétójogáról.
- "Kétsebességes Európa"
A megerősített együttműködés elve szerint egyes országok szorosabb integrációt folytatnának másoknál. Ebbe várhatóan belemennek az eddig szkeptikus, Britannia vezette északi országok.

- Védelempolitika
Az EU gyorsreagálású hadteste újabb elemekkel egészülhet ki
- Jogok chartája
A kötelező erővel nem bíró, alapjogokat lefektető európai jogok chartáját az euroszkeptikus államok - Britanniával az élen - ellenzik, mert félnek, hogy egy későbbi európai "szuperállam" alkotmányának alapjául szolgálhat.
- Szociális kérdések
A jogok chartájához hasonlóan ellenzi több ország, nemzeti önrendelkezésüket féltve. Kötelező érvényűvé válása kérdéses.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!