Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nizza: A 2004-es bővítés a cél

2000.12.08. 17:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Csütörtök este hírek szerint már körvonalazódni kezdett a megegyezés a bizottsági tagok számáról Nizzában. Komoly vita bontakozott azonban ki a franciák és a britek közt az európai hadtest ügyében, újabb tüntetésekre is sor került. Közben a tagállamok vezetői elfogadták a bővítési stratégiáról szóló bizottsági dokumentumot.
Az EU-tagországok vezetői támogatásukról biztosították az Európai Bizottság bővítési stratégiai dokumentumát, egyetértve azzal, hogy 2002 végéig lezárhatók a csatlakozási tárgyalások az erre akkor készen álló tagjelöltekkel - közölte Pierre Moscovici európai ügyekért felelős francia társminiszter. A nizzai csúcstalálkozó ide kapcsolódó eredményeit összefoglaló elnökségi dokumentum kívánatosnak nevezi, hogy az elsőként csatlakozó tagállamok már részt vehessenek a 2004-ben esedékes európai parlamenti választásokon - fűzte hozzá a miniszter.

Formálódik a megegyezés

A pénteken folytatódó csúcstalálkozón a felek megkezdték az intézményi reformokról szóló érdemi vitát. Csütörtök este hírek szerint már körvonalazódni kezdett a megegyezés a bizottsági tagok számáról - a kompromisszumos javaslat szerint minden ország megtarthat egy bizottsági tagot, de egy bizonyos létszám felett az egyenlő, rotációs rendszer lép életbe.

Katasztrófa lenne a kudarc, vélekednek a tagjelöltek
,,Az egész integrációs folyamatra katasztrófával járna a nizzai csúcs kudarca" - vélekedett az Indexnek Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Szent-Iványi mindenesetre reménykedik, ötven százalékot ad a sikernek. Hozzátette azonban: egy esetleges kudarc esetén a későbbi reformkísérletek is sokkal nehézkesebbek lesznek. Csatlakozási esélyeinkről szólva úgy vélekedett: nem tudunk mit tenni, a sikertelen csúcs esetén is folytatnunk kell a tárgyalásokat, így azonban nem jutnánk sokra, hisz az intézményi fejezetbe bele se tudnánk fogni. Hasonlóan vélekednek egyébként francia újságoknak nyilatkozó lengyel és észt vezetők is.

A franciák szerint az EU-hadtestnek a NATO-tól függetlennek kell lennie

Komoly vita bontakozott ki viszont a franciák és a britek között az EU-hadtest kérdésében - írja a londoni The Times és az Independent. A lapok beszámolói szerint Jacques Chirac francia elnök felbőszítette azzal a briteket - és áttételesen az amerikaiakat -, hogy kijelentette: az EU-hadtestnek a NATO-tól függetlennek kell lennie. ,,Együtt kell működniük a NATO európai parancsnoki rendszerével, de függetlenül" - fejtegette a francia elnök. Ezt Nagy-Britannia és az atlanti integráció más támogatói ellenzik, mert attól tartanak, hogy a független katonai tervezési képességgel rendelkező EU-hadtest megosztaná a NATO-t.

A tüntetések ma is folytatódtak a csúcstalálkozó helyén. Mintegy tízezer állampolgár demonstrált a közös, demokratikus európai alkotmány elfogadásáért és egy föderális szerkezetű Európa megteremtéséért.

Csütörtökön elfogadták a jogok chartájét

Mint arról beszámoltunk, a tagok és a tagjelöltek vezetői tegnap végleg elvetették az egyszeri, nagy bővítés elvét. Chirac francia elnök azt mondta: egyértelműen a a jelöltek között differenciálva folytatják a tárgyalásokat, tehát a tagságra készen állóknak nem kell bevárniuk a lemaradottakat. Elfogadták továbbá az európai jogok chartáját, bár ez nem jár jogilag kötelező érvénnyel.

A témák
- A szavazatok újrasúlyozása a miniszteri tanácsban
A népesebb tagállamok javára újraosztanák a szavazatokat, ezt természetesen a kicsik ellenzik.
- A biztosi helyek újrasúlyozása az Európai Bizottságban
A kibővülő Unió "kormánya" működésképtelenné válhatna, ha mindenkinek jutna egy bizottsági tag, ez a rendszer tehát megszűnne. A kicsik nem hajlandók ezt elfogadni, mert félnek, hogy a nagyok nélkülük hoznak majd fontos döntéseket.
- Minősített szavazattal hozott döntések kibővítése
Jelenleg a döntések kétharmadát hozzák így, ezt újabb ötven területtel bővítenék ki, de körülbelül húsz kérdésben sok tagállam fél lemondani vétójogáról.
- "Kétsebességes Európa"
A megerősített együttműködés elve szerint egyes országok szorosabb integrációt folytatnának másoknál. Ebbe várhatóan belemennek az eddig szkeptikus, Britannia vezette északi országok.

- Védelempolitika
Az EU gyorsreagálású hadteste újabb elemekkel egészülhet ki
- Jogok chartája
A kötelező erővel nem bíró, alapjogokat lefektető európai jogok chartáját az euroszkeptikus államok - Britanniával az élen - ellenzik, mert félnek, hogy egy későbbi európai "szuperállam" alkotmányának alapjául szolgálhat.
- Szociális kérdések
A jogok chartájához hasonlóan ellenzi több ország, nemzeti önrendelkezésüket féltve. Kötelező érvényűvé válása kérdéses.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!