Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Üdvözölték a nizzai döntést a csatlakozó országok

2000.12.11. 18:52
Üdvözölték a nizzai megállapodást az Európai Unióhoz az első körben csatlakozni kívánó országok tárgyalódelegációinak vezetői Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon. A cseh delegáció vezetője szerint az intézményi kérdések rendeződésével célegyenesbe került a csatlakozási folyamat, ,,most már minden a csatlakozási tárgyalásokon, rajtunk múlik". Értékelésével a magyarok is egyetértettek. Az EU tagállamainak többsége szintén pozitívan értékelte a konferencia eredményeit, egyesek szerint azonban az elért reformok nem elégségesek, a szervezet pedig túl bürokratikus. Martonyi János külügyminiszter szintén elégedetten nyilatkozott az eredményről.
Martonyi János magyar külügyminiszter, aki a visegrádi négyek találkozójára utazott Pozsonyba Orbán Viktor kormányfővel, igen kedvezőnek találta a nizzai eredményt. Martonyi azt mondta, hogy a csatlakozó országok továbbra is segítik és támogatják egymást, de arról nincs szó, hogy valamiféle közös tárgyalócsoportról lett volna szó. ,,Mindenki saját maga tárgyal, mindenkinek más a helyzete, mindenkinek megvannak a saját maga érdekei" - hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.

Örülnek a csehek és a szlovének

A cseh tárgyalódelegáció vezetője Budapesten úgy vélekedett, célegyenesbe került a csatlakozási folyamat. Vélekedésük szerint az Európai Unió lerendezte azokat a belső reformokat, amelyek eddig a bővítés útjában álltak, de most, hogy ez megvan, ,,minden a csatlakozási tárgyalásokon, rajtunk múlik". Hasonlóan értékelt Prágában a cseh kormányfő is. A szlovén külügyminiszter pedig örömét fejezte ki, hogy valamennyi ország - a csatlakozók reményeinek megfelelően - megtarthatott egy biztost az Európai Bizottságban.

Európát siratják a francia lapok
"A nemzeti egoizmus értékét ritkán verték fel ilyen magasra, s Európáét régen szállították le ilyen mélyre, hogy azt ne mondjuk, már-már a kiárusítás szintjére" - írja keserűen a Libération. A baloldali-liberális lap szerint az elnöki-miniszterelnöki társbérlet csapdájában vergődő Párizs szereplése csak súlyosbította a megegyezésre való képtelenséget, s teljesen megbénította a mostanára teljes meg nem értési válságba került német-francia párost, amely nélkül pedig az európai építkezés ügye gyorsan az "aki kapja, marja" állapotába fordulhat. A konzervatív Le Figaro azt a kérdést feszegette, valóban végre lehet-e hajtani az uniós intézmények reformját, a hatáskörök újraosztását anélkül, hogy napirendre tűznék a hatalom kérdését, ami pedig az európai építkezés eszméjéből következik. A lap szerint Franciaország kénytelen volt fejet hajtani Németországnak a 2004-es következő kormányközi konferencia összehívását szorgalmazó javaslata előtt, hisz ennek lesz feladata a hatásköri kompetenciák tisztázása.

A lengyelek is boldogok

Kivételesen sikeresnek minősítette a nizzai EU-csúcstalálkozót Jerzy Buzek lengyel miniszterelnök, és különösen fontosnak nevezte azt a tényt, hogy országának sikerült kiharcolnia a Spanyolországgal megegyező szavazati arányt az EU miniszteri tanácsában. Hozzátette, hogy továbbra is hisz a 2003-as csatlakozásban, és arról is meg van győződve, hogy Lengyelország benne lesz a csatlakozók első csoportjában.

Németország szerint megteremtették a bővítés alapföltételeit

Bár Schröder kancellár úgy nyilatkozott, többet is el lehetett volna érni Nizzában, Rudolf Scharping védelmi miniszter kijelentette: a négynapos tanácskozás sikeres volt, mert azon sikerült megteremteni az Unió bővítéséhez szükséges föltételeket. A miniszter, aki egyben az SDP alelnöke is, hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai tagjelöltek felvétele javítani fogja Németország biztonságpolitikai helyzetét, a nagyobbá váló belső EU-piacból pedig minden tagállam profitálni fog.

A franciák is pozitívan értékelték a csúcsot

A mérsékelt francia politikai erők sikeresnek nevezték a Nizzában elért eredményeket, mondván, az megnyitotta Európát a bővítésnek. A szocialista kormánypárt szóvivője szerint a francia elnökség alatt lezajlott nizzai csúcs feloldotta az Európát öt éve markában tartó intézményi bénultság alól.

A megállapodás lényegi elemei
- Minden tagország egy bizottsági tagot kap, amíg az Európai Bizottság (az Unió végrehajtó szerve) létszáma 27 tag fölé nem nő. Onnantól egy egységes rotációs rendszert vezetnek be.
- A miniszteri tanácsban (a legfőbb döntéshozó szerv) a nagyok javára súlyozták újra a szavazatokat. Németország követelésével szemben a négy legnagyobb tag ugyanannyi - 29 - szavazattal rendelkezik, annak ellenére, hogy 20 millióval több német van, mint brit, francia vagy olasz. Ezentúl kettős - tagországi és népességi - többségre van szükség a minősített többséggel meghozandó döntések tekintetében.
- Kibővítették azoknak a döntéseknek a számát, amelyekre nem érvényesek a nemzeti vétók. Nagy-Britannia sikeresen megvédte vétóját az adó- és szociális ügyekben, Németország a bevándorlásügyben, Spanyolország pedig a regionális segélyezés ügyében.

Belgium többet várt Nizzától

Belgium Nizzában elérte, hogy ha valamely tagországban szélsőséges párt kerül kormányra, a szerződés alapján ezentúl haladéktalanul megfigyelés alá helyezik az adott kabinet tevékenységét. Az ország tárgyalódelegációja keményen küzdött azért is, hogy az adózás kérdéseiben térjenek át a minősített többségi döntésre, ebből viszont csak annyit ért el, hogy a vele rokonszenvező Finnország kormányfője az est hősének nevezze belga kollégáját.

Tony Blair elégedett

Tony Blair brit kormányfő is méltatta az EU nizzai csúcstalálkozójának eredményeit, mondván: Nizzában olyan megállapodások születtek, amelyek megnyitják az utat az Unió keleti bővítése előtt, és egyben jól szolgálják Nagy-Britannia érdekeit. A brit ellenzéki konzervatív párt azonban közölte, nem adta volna áldását a Nizzában megszületett megállapodásra.

A spanyolok elértek céljaikat

A spanyol miniszterelnök, José María Aznar kijelentette, hogy a nizzai EU-csúcs "fontos megállapodást jelent az Unió számára, Spanyolország számára pedig kitűnő". Spanyolország okkal örül, hiszen 27 szavazattal rendelkezik majd az Európai Tanácsban, közvetlenül a négy legnagyobb tagország mögé helyezve az országot. Spanyolországnak ezen kívül két, számára fontos kérdésben megőrizte vétójogát.

Haider: ,,az EU bürokratikus szörny"

Jörg Haider elégedetten szólt hétfőn a nizzai eredményekről, bár kijelentette: az Európai Unió újra "bürokratikus szörnynek" bizonyult. Haider szerint a kül- és gazdaságpolitikán kívül az Unió felesleges és inkompetens, és egy nagy reformnak ezt kellene megcéloznia.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.