Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nem növekedett a radioaktivitás Észak-Koreában

2006.10.12. 06:54
Csütörtök délután terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé szankcióterveit az Egyesült Államok. Mindeközben egyre több jel utal arra, hogy a sztálinista rezsim csak blöffölt. Szerdán a francia hadügyminiszter túl kicsinek nevezte a kísérleti robbantást, csütörtökön a dél-koreai tudósok nem találták nyomát radioaktív sugárzásnak.

Nem mutatták ki a radioaktivitás szintjének növekedését Észak-Koreában a dél-koreaiak mérései. A sztálinista rezsim állítása szerint hétfőn kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, de ezt egyre többen megkérdőjelezik.

A dél-koreai kutatók először csak saját országukban végeztek méréseket, és amikor nem változott a radioaktivitás szintje, ezt annak tudták be, hogy észak-északkeleti az uralkodó széljárás.

Kis bumm

Az észak-koreai atomkísérletek sikerét szerdán Michelle Alliot-Marie francia hadügyminiszter vonta kétségbe, aki szerint túl gyenge volt a detonáció atomrobbanásnak. "Ha ez nukleáris kísérlet volt, akkor kudarcot vallott" - nyilatkozta.

Ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok tényként kezelik a sikeres atomkísérletet. Az amerikai titkosszolgálatok már két éve azt jelentették, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodást felrúgva urándúsításba kezdett Észak-Koreának mintegy 5-7 bombája lehet. Ezek valószínűleg nem fejlettebbek a Hirosímára ledobott amerikai bombáknál - tehát rakétára nem lehet szerelni őket, legfeljebb repülővel juttathatóak célba.

Oldás és kötés

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, a kormányzat harcias szárnyához tartozó John Bolton csütörtökön terjeszti be szankcióindítványát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A szankciókat ezúttal Kína és Oroszország is támogatja. A kiszivárgott tervezet szerint az amerikaiak világszerte beutazási tilalmat vezetnének be az észak-koreai állampolgárokkal szemben, ugyanakkor enyhítenék a pénzügyi szankciókat és az észak-koreai kereskedelmi hajók ellenőrzését.

A tervezetben nem szerepelnek azok a japán követelések, amely megtiltaná észak-koreai hajók kikötését, vagy repülőgépeik leszállását a világ bármelyik országában. Washington ugyanis úgy véli, hogy ezeket a követelések erős orosz és kínai ellenállásba ütköznének.

Észak-Korea ugyanakkor további nukleáris kísérletekkel fenyegetőzik. Ezek közül azt, hogy atomtöltetű rakétát fognak kilőni, nem kell komolyan venni. Sem töltetük, sem müködőképes nagyhatótávolságú rakétájuk nincsen.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.