Szabina
5 °C
11 °C

Moszkva tárgyalásokat sürget Észak-Korea ügyében

2002.12.25. 18:15
Oroszország arra buzdítja Észak-Koreát, hogy bocsátkozzon tárgyalásokba nemzetközi feszültséget kiváltó nukleáris programjáról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ).
Alekszandr Loszjukov külügyminiszter-helyettes szerint Phenjan együttműködhetne az atomenergia békés célú felhasználását felügyelő, bécsi székhelyű nemzetközi szervezettel, a NAÜ-vel olyan keretek között, amelyek célja a nukleáris biztonság vizsgálata lenne a Koreai-félszigeten.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában Loszjukov hangoztatta azt is, hogy a Phenjannak címzett fenyegetések a legkevésbé sem járulnak hozzá a lehetséges veszélyek elhárításához.

A jelenlegi körülmények között különleges jelentősége lenne a Phenjan és a NAÜ közötti egyeztetésnek - mutatott rá az orosz külügyminisztérium első számú Ázsia-szakértője. Loszjukov szerint az atomenergia-ügynökségnek elemeznie kellene a helyzetet, hogy meg lehessen állapítani, van-e ok az aggodalomra. Szerinte ez lenne a legjobb módja a kérdés "konfliktus vagy heveskedés nélküli" megoldásának.

Oroszország politikai eszközöket keres a feszültség enyhítésére és a válság megelőzésére - mondta Loszjukov. Rámutatott, hogy csak az észak-koreai biztonsági aggodalmak alapos tanulmányozása után lenne elvárható Phenjantól, hogy engedményeket tegyen a nemzetközi közösségnek.

Az orosz külügyminiszter-helyettes elutasította a NAÜ közgyűlésének összehívását, "csak azért, hogy az követeléseket támasszon alapos elemzés nélkül". Mint szélsőséges eszközöket elvetette szankciók alkalmazását is.

Egy másik orosz külügyminiszter-helyettes, Georgij Mamedov a napokban azzal vádolta Washington, hogy provokálja Észak-Koreát, és kijelentette, hogy Phenjan megzsarolásának kísérlete a várttal ellentétes eredményt hozhat csak.

Oroszország a legfejlettebb ipari országokat tömörítő Nyolcak csoportjának egyetlen tagja, amely jó kapcsolatokat ápol Észak- és Dél-Koreával is. Ebbéli minőségében Moszkva jobban el kíván mélyülni a koreai kérdésben, mondta Loszjukov.

Észak-Korea a múlt héten előkészületeket tett nukleáris programja újraindítására, miután az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött egyezmény végrehajtása a kölcsönös vádaskodások közepette meghiúsult.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!