Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Észak-Korea felfüggesztheti atomfegyverprogramját

2004.02.26. 16:18
Atomprogramja legalábbis részleges felfüggesztésére tett javaslatot Észak-Korea az ország leszereléséről folytatott hatoldalú konferencián. A kínai küldöttség a teljes atomprogram felmondásáról tud, az orosz delegáció szerint "békés célú" fejlesztéseit folytatná a sztálinista rezsim.
Észak-Korea atomprogramja teljes felfüggesztését javasolta - jelentette ki a sztálinista diktatúra atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokon részt vevő kínai kormány szóvivője az AP-nek. A részletekről a konferencia résztvevői még tárgyalnak - tette hozzá.

"A koreai javaslatot mindegyik résztvevő üdvözölte" - mondta Liu Zsian Csao kormányszóvivő.

Talán mégsem

Alexander Loszjukov, az orosz delegáció vezetője visszafogottabban nyilatkozott. Észak-Korea "késznek mutatkozott" atomfegyverprogramja felfüggesztésére. Békés célúnak mondott atomprogramjait azonban továbbra is fenntartaná - idézi az orosz delegációvezetőt a Csinhua kínai hírügynökség.

Észak-Korea mindeközben az "ellenséges amerikai politikát" teszi felelőssé a tárgyalások akadozása miatt - jelentette az AP. Az Egyesült Államok 2002 decemberében felfüggesztette az olajszállítást Észak-Koreába. Az amerikai titkosszolgálatok akkori jelentései szerint a sztálinista diktatúra újraindította atomfegyverprogramját - ezt később Phenjan is elismerte.

Az olajszállítási szerződést még Clinton elnöksége alatt kötötték, annak fejében, hogy Korea felhagy fegyverprogramjával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.