Piroska
-12 °C
-2 °C

Kiutasítanak 26 ezer bevándorlót Hollandiából

2004.02.17. 20:40
A holland képviselőház kedden végleg elfogadta azt a sokat bírált kormányzati tervezetet, amelynek értelmében mintegy 26 ezer menedékkérőt utasítanak ki az országból a következő három év alatt. A lépés példa nélküli Európában, s számos emberi jogi szervezet tiltakozását váltotta ki.
A törvényhozók a keddi szavazás során mindössze három módosító indítványt hagytak jóvá az előterjesztett tizenhatból, s ezek a javaslat lényegét nem érintik.

Hazatoloncolják őket

A törvénytervezet - amelyet még a szenátusnak is szentesítenie kell - azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik 2001 április elseje, azaz a kérdéskörrel kapcsolatos törvények szigorítása előtt érkeztek Hollandiába, s menedékkérelmüket elutasították.

Őket a következő három év alatt hazatoloncolják, nem törődve azzal, hogy sok esetben már hosszú ideje élnek az országban. Mindössze 2300, különösen súlyos helyzetben lévő, elutasított menedékkérő számára fogják - egyéni elbírálás alapján - mégis engedélyezni az országban maradást.

Erősödik a szélsőjobb

A bevándorlás kérdése az elmúlt években egyre nagyobb szenvedélyeket kelt Európában, ahol a szélsőjobboldali pártok gyakran épp a külföldiektől való félelemre építve próbálják erősíteni befolyásukat, s ezzel a kormányokra is nyomást gyakorolnak a szabályok szigorítása végett.

Ez a folyamat Hollandiában is megfigyelhető, pedig korábban ez az ország éppen toleráns és nyitott társadalmáról volt híres: a hollandok 2002 májusában hatalomra juttatták a kevéssel korábban meggyilkolt szélsőséges politikus, Pim Fortuyn bevándorlásellenes pártját. A párt ugyan azóta kiesett a kormányból, de a mostani törvény azt mutatja, hogy nézeteik gyökeret eresztettek.

Náci deportálás?

Habár Nyugat-Európában több ország szigorította az elmúlt években bevándorlási szabályait, a hollandiaihoz hasonló tömeges visszatoloncolásról eddig egyik sem hozott törvényt. Egyes bírálók ezt egyenesen a holland zsidóknak a náci megszállás alatti deportálásához hasonlítják, a Human Rights Watch nevű amerikai emberi jogi szervezet pedig leszögezte: Hollandia szakít korábbi, történelmi hagyományával, azzal, hogy vezető szerepet játszott az emberi jogok védelmében Európában.

Az új tagországokból jövőknek sem adnak lehetőséget

A holland kormány néhány napja újabb szigorítást jelentett be az EU-bővítés után az új tagországokból érkező munkavállalók beáramlásának korlátozására. Döntése értelmében ez utóbbiak csak akkor vállalhatnak munkát Hollandiában, ha az adott állásra nincs holland jelentkező.

A lépéssel Jan Peter Balkenende jobbközép kormánya tovább szigorítja azt a múlt hónap végén bejelentett döntését, amely szerint fenntartja magának a jogot, hogy korlátozza a keletről érkező munkaerő beáramlását, ha annak mértéke meghalad egy bizonyos szintet. Hollandia gyakorlatilag már ezzel az előző elhatározásával is visszavonta azt a korábbi ígéretét, amely szerint a bővítés első napjától teljes mértékben megnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok polgárai előtt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!