Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Keresik a CIA-st lebuktató tisztviselőt

2003.09.30. 16:03
Mindenre kiterjedő nyomozást kezdett a Fehér Házban a CIA egyik munkatársának lebuktatásával kapcsolatban az amerikai igazságügyi minisztérium. A lebuktatott ügynök diplomata férje az elnöki stáb bosszújának véli az ügyet. A CIA-alkalmazott nevét nyilvánosságra hozó újságíró nem adja ki forrásait, és tagadja, hogy veszélybe sodort volna bárkit is.
Teljes körű bűnügyi nyomozásba kezdett az amerikai igazságügyi minisztérium a CIA egyik ügynökének megnevesítésével kapcsolatban - jelentette az AP. Valerie Plame-t Robert Novak, a Washington Post konzervatív publicistája nevezte meg egy az iraki fegyverdossziéról szóló júliusi cikkében.

Bosszút sejt

Plame a Bush-kormány iraki dossziéjának tartalmát bíráló Joseph Wilson felesége. Wilson - aki diplomata karrierjét Clinton elnöksége alatt kezdte és egyes források szerint demokrata kötődésű - a titkosszolgálati dosszié Irak nigeri uránbeszerzéséről szóló részének hitelességét vizsgálta. Bár a vádak teljesen hamisnak bizonyultak (a bizonyító erejűnek tartott levél alá Niger tíz évvel korábban lemondott külügyminiszterének nevét hamisították), az állítás mégis bekerült Bush Irakot vádló évértékelő beszédébe.

Wilson ekkor a sajtóhoz fordult. Most azzal vádolja a kormányzatot, hogy egy felső vezető - véleménye szerint Karl Rove, az elnök politikai főtanácsadója - szivárogtatta ki feleségéről a bizalmas információt.

A Fehér Ház együttműködik

A Fehér Ház most ígéretet tett az eset kivizsgálására, bár azt nem az elnöki hivatal, hanem az igazságügyi minisztérium végzi. A Fehér Ház, közleménye szerint, "mindenben együttműködik" - írja az AP.

Az elnöki stáb kedd reggel értesült a nyomozásról. Alberto Gonzalez, az elnöki hivatal munkatársainak vezetője hétfőn este kapott értesítést a vizsgálat kezdetéről. A munkatársakat felkérték minden, az esettel összefüggésbe hozható irat megőrzésére - jelentette az AP.

Nem utasításra tette

A kiszivárogtatással kapcsolatban megszólalt a Plame nevét publikáló Robert Novak is. A neokonzervatív sztárpublicista Matt Drudgenak nyilatkozva tagadta, hogy Bush környezetéből kapott volna utasítást a kiszivárogtatásra.

Nem mondták, hogy baj lesz

"Júliusban két vezető kormányhivatalnokkal beszéltem a Wilson-jelentésről. Egyikük elmondta, hogy a diplomatát felesége, a CIA tömegpusztítófegyver-szakértője ösztönözte a nigeri útra. Ezt a másik forrásom is megerősítette" - mondta el Novak Drudgenak. A publicista "profi újságíróként, 46 év washingtoni tapasztalattal" nem kívánja felfedni forrásait.

Önmaga védelmére annyit még felhozott, hogy értesüléseit a CIA-val is megerősíttette. A hírszerzők nem tagadták az állítást, csak annyit kértek, hogy ha lehet, ne nevezze meg Plame-t, "de nem jelezték, hogy ez veszélybe sodorná". Bizalmas hírszerző forrásai szerint egyébként Plame nem ügynök, csak egyszerű elemző. "Nem felelt titkos akciókban részt vevő fedett ügynökökért" - mondta, érzékeltetve, hogy megnevezése nem jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot.

A CIA évente átlag ötven alkalommal tesz feljelentést az igazságügyi minisztériumnál ügynökei nevének kiszivárogtatása miatt. Az esetek nagy részét már az előzetes vizsgálat során bűncselekmény hiányában elvetik. A titkosügynök lebuktatása Amerikában bűncselekmény, elkövetője legkevesebb öt év börtönnel sújtható.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!