Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Háborús bűnösöket rejteget a Vatikán?

2005.09.20. 20:35
A Vatikán is segíti Ante Gotovinát, jelentette ki Carla Del Ponte. A hágai főügyész szerint a szerbeket irtó horvát tábornokot egy kolostorban rejtegetik. Ezt a horvát rendőrség cáfolja.

A római katolikus egyház és a vatikáni hierarchia rejtegeti a háborús bűnök gyanújával körözött Ante Gotovina horvát tábornokot, jelentette ki Londonban Carla Del Ponte. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint az ügyészség "a hallgatás falába" ütközik a Vatikánban, és ez katolikusként külön elkeseríti, mondta el a Daily Telegraphnak.

A horvát rendőrség szerint hamisnak bizonyult minden eddigi információ arról, hogy Gotovina valamelyik horvátországi kolostorban bujkálna. Zlatko Mehun, a zágrábi belügyminisztérium szóvivője közölte: a horvát rendőrség több mint egy éve hírt kapott arról, hogy a tábornok egy horvátországi egyházi épületben rejtőzködhet. "Ellenőriztük az értesülést, a horvát egyházi hatóságok nagyon együttműködőek voltak, és hamisnak találtuk az információt." Mehun közölte, a belügyminisztérium nem kapott semmiféle információt arról, hogy Gotovina egy kolostorban rejtőzködne. A szóvivő nem közölte, hogy a rendőrség mikor és milyen egyházi létesítményeket ellenőrzött.

Del Ponte szerint a Vatikán valószínűleg "néhány nap alatt pontosan ki tudná deríteni", hogy a körözött tábornokot a nyolcvan horvát kolostor közül melyikben rejtegetik. A Telegraph szerint Del Ponte azután határozta el értesülésének nyilvánosságra hozatalát, hogy hónapokon át titkos, ám eredménytelen felhívásokkal fordult a Vatikán vezető tisztviselőihez, sőt közvetlenül XVI. Benedek pápához. A Vatikán azonban a főügyész szerint minden együttműködést elutasított.

A főügyész júliusban személyesen utazott Rómába, hogy értesülését megossza a Vatikán külügyminiszterével, Giovanni Lajolo érsek azonban elutasította a segítséget, azzal az érvvel, hogy "a Vatikán nem állam, így nincs nemzetközi kötelezettsége arra, hogy segítsen az ENSZ-nek háborús bűnösök felkutatásában".

Gotovinát legalább 150 szerb civil megölésének és 150-200 ezer szerb erőszakos kitelepítésének vádjával keresik. A Telegraph szerint februárban Gotovinának a horvát hírszerzésen belül dolgozó szövetségesei a háborús bűnügyeket vizsgálók közül többet a brit hírszerzés, illetve a CIA tisztjeként neveztek meg. Nagy-Britannia a következő hónapban sikeres kampánnyal elérte, hogy ne kezdődjenek meg a tervezett időben az EU-csatlakozási tárgyalások Horvátországgal.

Napvilágot láttak olyan találgatások is, amelyek szerint Gotovina a szomszédos Bosznia-Hercegovinában egyik kolostorában bujkál. Hercegovinai lapjelentések tudni vélték, hogy radikális ferences szerzetesek rejtegethetik Gotovinát az egyház tudta nélkül. Petar Krasic Ferenc-rendi barátot, aki a Horvátországgal határos Masna Lukából származik, az Európai Unióban feketelistára tették Gotovina állítólagos támogatása miatt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!